2020. április 24., péntek

Szúnyogok 2. - Mit tehet a lakosság a szúnyogok számának csökkentéséért?

(Sajnos a linkek megváltoztak, amióta a cikk íródott, de a https://szunyogok.hu/ oldalon továbbra is találhatók hasznos információk)

A szúnyog sújtotta települések lakosai egyénileg nem tudják teljesen megszüntetni a problémát, ugyanakkor tehetnek azért, hogy mérséklődjön. Azt gondolom, ha fontos számunkra, hogy kényelmesen kint tölthessük az időt a szabadban nyáron az esti órákban, akkor arra is gondolnunk kell, hogy ennek az eléréséért ne tegyük tönkre a környezetet és saját egészségünket. Előrelátásra van szükség, és olyan tervezésre, ami lehetővé teszi a hatékonyabb és környezetbarát módszerek alkalmazását. Amikor a már kifejlődött szúnyogok csípnek, semmit nem tehetünk a totális rovarirtó (lásd előző cikk) használatán kívül. Ekkor viszont már egyéni döntésnek nincs helye, hiszen, ha az önkormányzat megrendeli a kémiai irtást, azt minden kert megkapja, ahol elhalad a permetező jármű. Hiába vállalná esetleg valaki inkább a szúnyogcsípést az idegméreg helyett. A szúnyoglárvák környezet- és emberbarát, főleg biológiai hatóanyaggal történő kezelése szintén összehangolt, közös fellépést igényel. A felmérés és tervezés költségei magasabbak, mint a kémiai irtás esetén, ahol gyakorlatilag nincs is ilyesmi, legfeljebb egy nyomvonalkijelölés. Onnantól viszont, hogy megvan a terület tenyészőhelyeinek felderítése, magának a biológiai készítménynek a kijuttatása, és a térképek időnkénti frissítése sokkal kisebb költséggel jár, mint a piretroid rovarirtó kijuttatása gyakorlatilag a teljes lakott területen. Arról nem beszélve, hogy ha több önkormányzat összefog, akkor a költségek megoszlanak és így, nagyobb területet figyelemmel kísérve lehet a legjobb a védekezés. Fel kell tehát hívnunk a döntéshozók figyelmét rá, hogy foglalkozni kell ezzel a problémával, és érdemes a kezdeti felmérési költségeket bevállalni.

Forrás

Ha nem is tüntethetjük el őket teljesen, de egyénileg is tehetünk azért, hogy a közvetlen környezetünkben ne kelhessen ki zavaróan sok szúnyog. A csípőszúnyogok olyan tenyészővizeket igyekeznek találni, amelyekben minimális a vízmozgás, nagy a szervesanyagtartalmuk és alacsony az oxigéntartalmuk (lásd linkelt cikk 2. pont). Az ilyen környezetben van a legnagyobb esélyük a túlélésre, mivel a szúnyoglárva kedvelt tápláléka szinte minden ragadozó vízi élőlénynek, amik viszont az előbb említett vizekben nem képesek megmaradni.

Azzal tehetjük tehát a legtöbbet, ha felmérjük a kertben azokat a helyeket, amik szúnyogkeltetővé válhatnak, és megszüntetjük vagy elzárjuk őket (így néz ki a szúnyoglárva videón). Ha van kerti tó, ügyeljünk rá, hogy legyen benne valamilyen hal, amely szúnyoglárvát fogyaszt. Ha sok virágcserép, kaspó van, figyeljünk rá, hogy az alattuk lévő tálcában ne álljon folyamatosan a víz, pár naponta öntsük ki. Az olyan tárgyakat, amelyek(b)en víz gyűlhet fel, próbáljuk meg fedél alatt tárolni, vagy olyan módon, hogy ne állhasson meg bennük a csapadék. Ha gyűjtjük az esővizet (amit egyébként nagyon érdemes), akkor vezessük zárt tárolóba, vagy ha csak nyitott hordónk van, erősítsünk rá szúnyoghálót úgy, hogy az a víz felszíne felett helyezkedjen el.

Egy kertben hagyott autógumi például ideális tenyészőhely lehet (kép forrása)
Saját megoldás zárt esővíztárolóra.
A kertben felállított pancsolómedencék vizét az algásodás megindulásakor használjuk fel öntözésre, ne hagyjuk hetekig állni. Évente ellenőrizzük az ereszcsatornát, hogy akadálytalanul le tud-e folyni benne a víz, mert ez is lehet szúnyogkeltető. Ha ezekre odafigyelünk, a csípőszúnyogok azon fajtái, amelyek csak kisebb távolságokat repülnek, nem fognak háborgatni minket, ezzel is megkönnyíthetjük életünket.

Nem kifejezetten a szúnyogok miatt, de érdemes életteret biztosítani azoknak a ragadozó életmódot folytató állatoknak, amelyek rovarokkal táplálkoznak, legyenek ezek madarak, kétéltűek vagy emlősök. A madaraknak a szúnyog nem túl kiadós falat, ezért nem is őket vadásszák elsősorban, ugyanakkor kordában tartják a legyek és más, táplálóbb rovarok állományát. A kémiai szúnyogirtás (illetve valójában totális rovarirtás) további hátránya, hogy képes időlegesen teljesen megszüntetni madaraink táplálékbázisát, ezzel tovább rombolva az élőlények közti természetes egyensúlyt. Az emlősök közül a denevérek fogyaszthatnak még szúnyogot, a kétéltűek közül pedig vannak, akik inkább lárvaformában (pl. gőték), és vannak, akik kifejlett rovar formában (békák) fogyasztják a szúnyogokat, akadnak olyan vízi rovarok is, amik megeszik a szúnyoglárvát (vízipoloska).

Érdemes még megemlíteni, hogy több szúnyogfaj télen védett helyeken telel át. Ha ezeket a búvóhelyeket (pl. vízakna, pince, melegebb melléképület) megtaláljuk, akkor a következő évadban kikelő vérszívók számát csökkenthetjük lecsapásukkal.

Nyílászáróink szúnyoghálóval való felszerelése már nem a szúnyogok számát csökkenti, ugyanakkor saját jól felfogott érdekünkben érdemes alkalmazni azokon a helyeken, ahol szellőztetünk.

A következő írásban azt szeretném kicsit részletesebben bemutatni, hogyan is működik a környezettudatos szúnyoggyérítés, aminek módszertanát a szegedi kutató-házaspár dolgozta ki.

Az itt felhasznált források sorrendben:
http://www.szunyogok.hu/szunyog-gyerites/koernyezettudatos-szunyoggyerites/koernyezettudatos-szunyoggyerites-tiz-pontja
http://www.szunyogok.hu/magunkrol/cikkek/szunyogokkal-kapcsolatos-altalanos-tudnivalok/298-oentsuenk-tiszta-vizet-a-poharba
https://mezofoldon.blogspot.com/2020/04/szunyogok-1-mi-baj-kemiai.html
http://www.szunyogok.hu/szunyog-gyerites/kemiai-szunyoggyerites/kemiai-szunyoggyerites-hatasmechanizmusa
https://www.delmagyar.hu/szeged-es-kornyeke/szunyogirtas-megoldhato-helyzet-2903893/
http://www.szunyogok.hu/media/irasok-cikkek/szunyoggyeritessel-kapcsolatos-altalanos-tudnivalo/313-csak-oesszefogva-lephetuenk-fel-a-szunyogartalom-ellen
http://www.szunyogok.hu/magunkrol/cikkek/szunyoggyeritessel-kapcsolatos-altalanos-tudnivalo/140-hatasmechanizmusok
https://www.youtube.com/watch?v=ZMIssYpbR1A
http://www.szunyogok.hu/media/irasok-cikkek/szunyogokkal-kapcsolatos-altalanos-tudnivalok/150-csipszunyogok-termeszetes-ellensegei
http://www.szunyogok.hu/szunyog-gyerites
http://www.szunyogok.hu/media/kerdesek-valaszok/kerdesek-a-csipszunyogok-eletmodjarol/225-telen-is-van-szunyog-mert-lattam
http://www.szunyogok.hu/kapcsolat

Sajnos a cikkben szereplő linkek többsége már nem él, mivel a weboldalt frissítették és rengeteg anyag nem hozzáférhető már. Mivel nincs időm jelenleg ezeket a dokumentumokat más módon belinkelni, ideteszem a kapcsolódó oldal jelenlegi elérhetőségét, ahol azért így is akad olvasnivaló a témában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése