2020. április 21., kedd

Szúnyogok 1. - Mi a baj a kémiai szúnyogirtással?


Ahogy melegszik az idő, megjelennek a szúnyogok is. Már találkozhatunk is velük elvétve. Különösebben még senkit nem zavarnak, mert nincsenek sokan, ám nem telik el sok idő és ez megváltozik, ahogy a lárvák kifejlett rovarokká alakulnak.

Természetesen az adott év időjárásától is függ, hogy mennyi lesz a szúnyog, a hőmérséklet és csapadék alakulása ebben döntő szerepet játszik, de ahogy melegszik az éghajlat, a szúnyog is egyre nagyobb probléma lesz, mivel olyan fajok is megjelenhetnek, amelyek eddig nem voltak jelen az országban.

Emlékezhetünk tavalyról, mennyi bosszúságot okoztak a vérszívók, ezért szeretném most felhívni a figyelmet néhány dologra. A kifejlett repülő szúnyogokat csak olyan szerekkel lehet elpusztítani, amik más élőlényeket is károsítanak. És bár sok helyen igyekeznek elbagatellizálni ennek a jelentőségét, messze nem csak a háziméhek vannak kitéve a veszélynek, bár már ez is éppen elég baj lenne. A kijuttatott szintetikus piretroidok olyan idegmérgek, amelyek a legtöbb rovarra halálosak, emellett hatványozottan károsak a vízi élővilágra nézve is. Mind a rovarok, mind a vízi élőlények (akik ráadásul a legnagyobb szövetségeseink a szúnyoglárvák megtizedelésében) nélkülözhetetlen részei a természetnek, számuk lecsökkenése a gyors szaporodású kártevőknek kedvez, az egyensúly felborulásához vezet, amit sok helyen láthatunk is.

Persze, erre még egyesek legyinthetnének is, hogy az emlősökre nem veszélyes, de igazából itt csak dóziskérdésről van szó. A kijuttatott gázolajos melegköd mennyiségét és eloszlását nem tudjuk normálisan irányítani, hiszen a legkisebb váratlan szél is áthúzhatja a terveket és olyan területre viheti az anyagot, ahova előzőleg nem tervezték. Idén már nem lehet levegőből végezni az irtást, csak gépkocsival, talajról. Az én véleményem szerint ez még veszélyesebb ránk nézve, hiszen sokkal koncentráltabban fogjuk kapni a rovarirtót.

Kérek mindenkit, hogy vessen egy pillantást az egyik ilyen, idén használatban lévő irtószer biztonsági adatlapjára (vagy itt, vagy itt). Ahogy a háztartási felhasználásra kapható piretroid szereknél is, itt is fontos óvintézkedések jelennek meg: „A por/füst/gáz/köd/gőzök/permet belélegzése tilos.” vagy „Kerülni kell az anyagnak a környezetbe való kijutását.” Mégis ez az anyag kerül gázolajjal ködösítve kipermetezésre. Az EU-ban jelenleg csak ilyen piretroid származék (az etofenprox is az) hatóanyagú rovarirtószereket lehet használni kémiai kezelésre, mivel a más típusú hatóanyagok (pl. DDT) még veszélyesebbek (!) az emberi egészségre (is).

Természetesen van más megoldás a szúnyogok kezelésére, de ehhez nem szabad elfeledkeznünk a létezésükről akkor sem, amikor éppen nem szívják a vérünket.

Megfelelő felméréssel és tervezéssel olyan hatóanyagokkal is lehet csökkenteni a szúnyogállományt még lárvaformában, amelyek csak a szúnyoglárvákra veszélyesek, mivel maga az elpusztításukért felelős vegyület csak a lárvák emésztőrendszerében jön létre. Ezt hívják biológiai módszernek, ám a hatékony alkalmazásának teljesen másfajta módszertana van, mint a mindent beterítő idegméregének. Ezt célzottan a tenyészőhelyekre kell kijuttatni, ahol ki tudja fejteni hatását a jelenlévő lárvákon. Egy település vagy tájegység szintjén ezt csak az önkormányzatok összefogásával, megfelelő szakemberekkel lehet megvalósítani, de a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom mérsékléséért, erről szeretnék megosztani egy kisebb írást egy pár nap múlva.

Az itt felhasznált források sorrendben:
http://www.szunyogok.hu/media/irasok-cikkek/szunyoggyeritessel-kapcsolatos-altalanos-tudnivalo/147-szunyogos-dolgok
http://www.szunyogok.hu/media/kerdesek-valaszok/kerdesek-a-csipszunyogok-eletmodjarol/221-milyen-hatassal-lesz-a-felmelegedes-a-szunyogokra-
http://www.szunyogok.hu/szunyog-gyerites/kemiai-szunyoggyerites/kemiai-szunyoggyerites-hatasmechanizmusa
http://boldogestarsai.hu/wp-content/uploads/2017/05/Phobi-fenox-rovar%C3%ADrt%C3%B3.pdf
http://kartevoirtas.info/wp-content/uploads/2017/07/phobi-fenox-biztonsagi-adatlap.pdf
https://ronix.hu/wp-content/uploads/2020/02/Phobi-Fenox.pdf
http://www.szunyogok.hu/szunyog-gyerites/koernyezettudatos-szunyoggyerites/koernyezettudatos-szunyoggyerites-tiz-pontja
http://www.szunyogok.hu/magunkrol/cikkek/szunyoggyeritessel-kapcsolatos-altalanos-tudnivalo/67-mikrobiologiai-szunyoggyerites-hatasmechanizmusa 
http://www.szunyogok.hu/media/irasok-cikkek/szunyoggyeritessel-kapcsolatos-altalanos-tudnivalo/149-tudnivalok-a-mikrobiologiai-vedekezeshez

Egyúttal minden téma iránt érdeklődőnek jó szívvel ajánlom a Ph.D. Szepesszentgyörgyi Ádám és Ph.D. Gajda Zita weboldalát, a http://www.szunyogok.hu/-t, ami véleményem szerint a legteljeskörűbb és szakszerűbb tájékoztatást nyújtó weboldal magyar nyelven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése