2020. április 25., szombat

Kertinapló 2020.04.23. - paprika átültetés

A paprikákat még pont időben sikerült átültetnem. Hasonlóan a paradicsomokhoz, itt is majdnem minden kikelt, a piros édes marconiból újráztam még kb. tíz darabot, de amúgy nagyon jó arányokkal kelt minden idén. Egyedül almapaprikám nem lesz, mert abból egy magom volt, de az nem kelt ki. De sebaj, még lehet, hogy kapok palántát. Viszont a kikelt csapat (hatvanan vannak) most átköltözött nagyobb cserepekbe, így már kényelmesen ellesznek a kiültetésig (egyúttal megtelt a palántanevelő üvegdoboz, ajaj).

Paprikák nagyobb helyre vágyva.
Még pont időben: a gyökér benőtte a cellát, de még nem kezdett el körözni alul.


Először a sokcellás tálcát áztatom teszem vízbe, amíg a föld teljesen meg nem szívja magát. Ezután a tálcát kiveszem a vízből, félrerakom, a leendő cserepeket elkezdem félig megtölteni saját palántafölddel (komposzt, kertiföld, kis homok). Egy leszolgált villával emelem ki a palántákat, és ha egyedül voltak a cellában, a földlabdával együtt helyezem át, ha többen voltak, óvatosan szétszedem azokat, amelyekre szükség van. Ha valamiből nincs sokra szükségem, a nem kellőeket ollóval elvágom a tövénél (nehéz szívvel). A legjobb érzés, amikor a jól átnedvesedett földnek köszönhetően úgy tudok szétválasztani két összenőtt palántát, hogy egyszer sem hallom, érzem a pattanó gyökér hangját. Mivel az ültetőföld nem elég nedves, a cserepek feltöltése után beleállítom őket az áztatótálcába, amíg nem látom a nedvességet megjelenni a föld felszínén. Utána mehetnek vissza a palántanevelőbe.

Az áztatótálca balra.
Elfogyott a hely! Valakinek költöznie kell lassan.

Utána megejtettem az idei első fűnyírózást, ami a kert nagy részének letakarása miatt összesen háromnegyed órát vett igénybe, ami nagyon baráti a korábbiakhoz képest. Mivel sok helyről kapok fűnyesedéket, én nem szoktam összegyűjteni a levágott anyagot, a föld visszakapja.

Benti palánták: padlizsánok
Paradicsomok
Végezetül egy újabb szépség, amit Anyósomnak köszönhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése