2020. április 6., hétfő

Kertinapló 2020.04.05. - a káposztafélék kiköltöznek a veteményesbe


Ma délután elvetettem a lemaradásaimat. A II/4. ágyásban nem keltek ki a tarlórépák, így a helyükre, illetve a két sor borsó közé került Fertődi félhosszú pasztinák és dughagyma (vörös és lila) vegyesen. A borsók kelése nem volt valami egyenletes, így pótoltam a hiányzó helyeken régi Avola borsóval. A hónapos retkek szépen keltek, de sajnos megérkeztek földibolha társbérlőink is.

A veteményest egyébként meglocsoltam mindenhol, ahol friss vetemény található. A talajban egyébként még lejjebb bőven elég nedvesség van, de nem vetettem mélyre a magokat és a felszíni rétegek a sok napsütés és a szél hatására könnyen kiszáradnak a vékony takarás ellenére is. Sajnos úgy tűnik, idén is szárazságra számíthatunk a tavasz második felében, aztán reméljük, május hoz elég nedvességet a nyárra. Nem is láttam még ilyet egyébként, hogy az előrejelzésben több mint egy héten keresztül nappal és éjszaka is tökéletesen derült időt mondanak. Kicsit aggasztó.

Lassan elő kell vennem egyébként a fűnyírót is, mert ugyan magamtól még biztosan nem tologatnám, szükségem van a takaróanyagra, amit nem fúj el a szél, ez pedig jelen helyzetben a fűnyesedék. De az is lehet, hogy végre összerakom a kézikaszát, végülis penge is van, nyél is, aztán csak meg kell tanulni kaszálni.

A II/2. ágyásba kiültettem az első kör keresztes palántát. Még nem voltak nagyok, az első lombleveleik jelentek meg, de a kis cellákat már teljesen benőtte a gyökerük. Az előrejelzések elég jónak látszanak, így talán a következő fagyig már szépen meg is erősödnek. Az ágyás északi szélére brokkoli, toszkán fekete tépőkel, fodros kel palánták kerültek jégsaláta maggal vegyesen, az ágyás hátsó felébe gigant karalábé tépősalátával vegyesen, az ágyás első felében júniusi óriás fejes káposzta palánta rubint és chioggia csíkos céklával vegyesen, az ágyás elejében három laboda palánta, az egész ágyásban szórva vegyes virágmag és kapor.

Egy öreg, rozsdás villa jó segítség a palánták kiemelésekor.


Költözés, a cövekek a palánták helyét jelölik, az átültetés végeztével kiszedtem őket.
Finoman körbenyomkodva, majd alaposan meglocsolva.
Időnként le kell fülelni a szerszámtolvajokat is.
Mostantól jön a komoly csigavadászat, mert bizony lesz idén jó sok kágyiló. Ma csak ötöt gyűjtöttünk be Ritával, egész jó kis esti program így közösen.

Legújabb virágzó növényünk a zelnice meggy (Prunus padus), ami egyrészt jó kis méhlegelő, másrészt később apró termése a cseresznye és a meggy előtt érik, így ha lenne problémánk a madarak kártételével, ez a fa sokat segíthetne elterelni őket. 

Zelnice meggy (Prunus padus)
Árnyékot, nektárt és még gyümölcsöt is ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése