Annyira be akartam fékezni az édeskrumpli gumók hajtásainak
növekedését, hogy kiköltöztettem őket a fűtetlen üvegdobozba. Úgy gondoltam,
hogy ha fagypont körüli hőmérsékletet mondanak, majd behozom őket, de most
legalacsonyabb éjszakai hidegnek 4 fokot írtak. Sajnos jó pár levél lefagyott,
úgyhogy vagy hidegebb volt, vagy a gumóból kinőtt hajtások nem bírják annyira a
hideget, mint a kifejlett növény. Mindenesetre így a gumók visszaköltöztek a
házba, és csak napközben fogom kitenni őket az udvarra.
 |
A levelek sárgulása valószínűleg a gumó földbeültetésével van kapcsolatban, de azóta elég sok levél le is hervadt. Szerencsére még van egy harmadik gumó, ami nem ennyire siette el, és ezekben is van még szerintem erő, hogy pár új hajtást hozzanak. |
Ma volt az első
alkalom, hogy szükség lett azokra a krumplikra, amiket még tavaly vermeltem el
kevéssé szokványos módon. Egy mosógépdobot használtam tárolóként, amit a földbe
süllyesztettem, kartonnal kibéleltem, majd homokot töltöttem bele, és abba
került a krumpli. Saját termés, Sarpo Mira. Kiváló sütőkrumpli, reméltük, hogy
sikerül sokáig jól tárolni. És azt kell mondanom, nagyon jól vizsgázott az
azóta krumplidobnak elkeresztelt tároló. Megvédte a krumplikat a fagytól és a
kiszáradástól, illetve az éhes pockoktól. A dob tetején egyébként vastagon
diólevél takaró is volt, elősegítendő a szigetelést. Belenyúlva a dobba, a
homok száraznak tűnt, de a gumók feszesek és kemények voltak, és a bent
tároltakhoz képest nagyságrendekkel kevesebb csírát és gyökeret növesztettek.
Így, amíg nem sikerül megcsinálni egy normális méretű vermet, ez egy szuper
módja a burgonya tárolásnak. Ráadásul nem veszélyezteti a magas talajvíz sem,
mert annyira nincs mélyen.
 |
A krumplidob felfedése. |
 |
A holnapi ebéd |
 |
Pocokbiztos tárolás |
 |
Rosszul írtam, ez nem csak diólevél, de attól még jól szigetel. |
 |
A kő mutatja, hol van a krumplidob, egyúttal megakadályozza, hogy az eső nagyon eláztassa a gumókat. |
Új virágot bontott növényeink az aranyfa, a két éves
Golden glory som bokrocskánk, a törpe nárciszok, a fosóka, a szibériai csillagvirág (jácinthoz hasonló növény) és a Jugana mézbogyó.
 |
Aranyfa (Forsythia) |
 |
Golden glory som |
 |
Még nem virágzik, de már nagyon várjuk: Susan magnólia |
 |
Nem csak lila ibolya van. |
 |
Illetve lilából is több árnyalat. |
 |
Hamarosan hozza első virágait az első életképes mandulafánk (Tétényi bőtermő) |
 |
Szibériai csillagvirág |
 |
Törpe nárcisz |
 |
Bimbós fosóka (ideje lenne oltani pár ágát!) |
 |
Kinyílt fosókavirág, úri nevén mirabolán. |
 |
Jugana mézbogyó |
Búcsúzóul újabb ötletet adnék a sütőtök felhasználáshoz. Ez már igencsak a
szezon vége, de még volt egy szép, érett kanadai tökünk, ebből készült
sütőtökös brownie (meg leves és kevert süti). Ez a fantasztikus gyümölcs
annyira sokoldalú, hogy ha választanom kellene egy alapanyagot, amit ehetek a
továbbiakban, esélyes befutó lenne. Ami számomra a legcsodálatosabb benne, hogy
bár elég sok olyan zöldség/gyümölcs van, ami akár sós, akár édes ételben jól
működik, ezek közül a legtöbb nem fog kiérződni igazán a kész ételben.
Sütőtökből készített bármilyen ételnél viszont a sütőtök egyszerűen uralja az
ízeket. Annyira, hogy még a szóismétlést is megérdemli. Sütőtök, sütőtök,
sütőtök. Kár, hogy várni kell őszig, mire megint lesz belőle.
 |
A teteje ropog, a belseje krémes, az íze leírhatatlan. |
 |
Madársaláta vacsorára |
 |
Az őszi fokhagymák belehúztak. |
 |
Zsákmány |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése