2020. március 13., péntek

Kertinapló 2020.03.13. - Krumplitárolás, virágok, saláták, sütőtökös nyamika



Annyira be akartam fékezni az édeskrumpli gumók hajtásainak növekedését, hogy kiköltöztettem őket a fűtetlen üvegdobozba. Úgy gondoltam, hogy ha fagypont körüli hőmérsékletet mondanak, majd behozom őket, de most legalacsonyabb éjszakai hidegnek 4 fokot írtak. Sajnos jó pár levél lefagyott, úgyhogy vagy hidegebb volt, vagy a gumóból kinőtt hajtások nem bírják annyira a hideget, mint a kifejlett növény. Mindenesetre így a gumók visszaköltöztek a házba, és csak napközben fogom kitenni őket az udvarra.

A levelek sárgulása valószínűleg a gumó földbeültetésével van kapcsolatban, de azóta elég sok levél le is hervadt. Szerencsére még van egy harmadik gumó, ami nem ennyire siette el, és ezekben is van még szerintem erő, hogy pár új hajtást hozzanak.

Ma volt az első alkalom, hogy szükség lett azokra a krumplikra, amiket még tavaly vermeltem el kevéssé szokványos módon. Egy mosógépdobot használtam tárolóként, amit a földbe süllyesztettem, kartonnal kibéleltem, majd homokot töltöttem bele, és abba került a krumpli. Saját termés, Sarpo Mira. Kiváló sütőkrumpli, reméltük, hogy sikerül sokáig jól tárolni. És azt kell mondanom, nagyon jól vizsgázott az azóta krumplidobnak elkeresztelt tároló. Megvédte a krumplikat a fagytól és a kiszáradástól, illetve az éhes pockoktól. A dob tetején egyébként vastagon diólevél takaró is volt, elősegítendő a szigetelést. Belenyúlva a dobba, a homok száraznak tűnt, de a gumók feszesek és kemények voltak, és a bent tároltakhoz képest nagyságrendekkel kevesebb csírát és gyökeret növesztettek. Így, amíg nem sikerül megcsinálni egy normális méretű vermet, ez egy szuper módja a burgonya tárolásnak. Ráadásul nem veszélyezteti a magas talajvíz sem, mert annyira nincs mélyen.

A krumplidob felfedése.

A holnapi ebéd
Pocokbiztos tárolás
Rosszul írtam, ez nem csak diólevél, de attól még jól szigetel.
A kő mutatja, hol van a krumplidob, egyúttal megakadályozza, hogy az eső nagyon eláztassa a gumókat.
Új virágot bontott növényeink az aranyfa, a két éves Golden glory som bokrocskánk, a törpe nárciszok, a fosóka, a szibériai csillagvirág (jácinthoz hasonló növény) és a Jugana mézbogyó.

Aranyfa (Forsythia)

Golden glory som
Még nem virágzik, de már nagyon várjuk: Susan magnólia
Nem csak lila ibolya van.
Illetve lilából is több árnyalat.
Hamarosan hozza első virágait az első életképes mandulafánk (Tétényi bőtermő)
Szibériai csillagvirág
Törpe nárcisz
Bimbós fosóka (ideje lenne oltani pár ágát!)
Kinyílt fosókavirág, úri nevén mirabolán.
Jugana mézbogyó
Búcsúzóul újabb ötletet adnék a sütőtök felhasználáshoz. Ez már igencsak a szezon vége, de még volt egy szép, érett kanadai tökünk, ebből készült sütőtökös brownie (meg leves és kevert süti). Ez a fantasztikus gyümölcs annyira sokoldalú, hogy ha választanom kellene egy alapanyagot, amit ehetek a továbbiakban, esélyes befutó lenne. Ami számomra a legcsodálatosabb benne, hogy bár elég sok olyan zöldség/gyümölcs van, ami akár sós, akár édes ételben jól működik, ezek közül a legtöbb nem fog kiérződni igazán a kész ételben. Sütőtökből készített bármilyen ételnél viszont a sütőtök egyszerűen uralja az ízeket. Annyira, hogy még a szóismétlést is megérdemli. Sütőtök, sütőtök, sütőtök. Kár, hogy várni kell őszig, mire megint lesz belőle.

A teteje ropog, a belseje krémes, az íze leírhatatlan.

Madársaláta vacsorára
Az őszi fokhagymák belehúztak.

Zsákmány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése