Ez a feljegyzés is felölel most pár napot, de úgy tűnik,
aznap nem mindig lesz időm az internetig eljuttatni a naplóbejegyzéseket, főleg
képekkel, bár dolgozom a módszer egyszerűsítésén. Igazából most nem volt időm
dolgozni a kertben, csak néha kiszaladgáltam szüretelni salátákat meg csicsókát
kikaparni. Közben pár percre elidőztem, körülnéztem, mit lehet látni ilyenkor.
Van egy-két új virágzó növény is. Az egyik a piros árvacsalán (Lamium
purpureum), később nagy párnákban fog nyílni nálunk is, szeretik a rovarok. A
másik a borostyánlevelű veronika, amit eddig nem is vettem észre, igaz, elég
apró és nem túl színes a virága (ebben a
csoportban segítettek a beazonosításban). Viszont most van belőle sok, biztos van olyan
apró rovar, aminek táplálékot jelent a nektárja. Általánosságban azok a rovarok,
amelyek nektárt is fogyasztanak és nem magát a növényt, sok esetben ragadozó
vagy parazita életmódot folytatnak, így legtöbbször szövetségeseink a kertben.
Ilyenek a különböző parazita darázsfajok, amelyek különböző kártevők hernyó és
báb alakjaiba rakják petéiket, a katicák, a fátyolkák vagy akár a fülbemászók.
Így az lenne az előnyös, ha fagymentes időben mindig nyílna valamilyen virág,
idén ennek a felderítésén/megvalósításán is dolgozom.
 |
Borostyánlevelű veronika |
Sajnos a
csicsókaszezonnak lassan vége, kezdenek gyökerezni, csírázni a gumók, úgyhogy
ez lecsengett. Viszont a salátaszezon még csak most indul.
 |
Egy maroknyi saláta vacsorához. Főleg madársaláta, jégsaláta, tépősaláta, rukkola, ezek még mind áttelelő zöldségek. |
Ahogy legutóbb
írtam, fel kellett hoznom a vízaknából a télire elvermelt cserje magokat. Most
már folyamatosan nézegetem őket, hogy nem mozdulnak-e. A kökény és homoktövis
magok pedig nem kérették magukat. Így kiszűrtem őket a nedves homokos
tárolódobozból egy házi készítésű szita segítségével és elültettem őket (a
megindultakat és a meg nem indultakat is) az egyik meggyfánk alatti kis
iskola-ágyásba. A kökénynek körülbelül a fele már megindult, a homoktövisből
még kevesebb, de szerintem a többi is magára fog találni az új helyén. Jobb is
így, még kihajtott gyököcske nélkül átültetni őket, mert a gyökérkezdemény
nagyon sérülékeny, el is törtem sajnos egyet-kettőt. A vermelési technikában nagy segítségemre voltak a tavalyi egyik
Permaklubon Baji Béla tanácsai, amiket ezúton is köszönök!
 |
Így tettem el télire a magokat, kilyuggatott edényekbe, nedves homokba. |
 |
A vízaknában teleltek, ahol elég magas volt a páratartalom, és mégsem fagyott. |
 |
A homokot egy szitán keresztül mostam le a magokról, itt épp a homoktövisekről. Egy tanulság a könnyebb válogatás kedvéért: eleve szitált homokba kell vermelni a magokat. |
 |
A kökénymagoknál könnyebb a válogatás |
 |
Nagyon izgalmas látni, hogy a tavaly jóízűen elfogyasztott bogyók kőkemény magjai hogy kipattannak. |
 |
Ez a két földigiliszta őrködött a kökénymagok felett. Át is helyeztem őket a kökényiskolába, hogy továbbra is vigyázzanak a magoncokra. |
 |
Itatóspapírra tettem át a magokat. |
 |
Én először csinálok ilyet, számomra fantasztikus tapasztalat, a mag misztikuma mindig is lenyűgözött. |
 |
Az ültetésig két itatóspapír között tartottam nedvesen a magkezdeményeket. |
 |
Tartós feliratok: kivágott sörösdoboz lemezre golyóstollal feljegyezve, dróttal karóra erősítve. |
 |
Ezt a kis magaságyást némi jóindulattal nevezem iskolának. Korábban rózsákat, orgonákat és mályvákat neveltem benne. |
Kinyíltak az első virágok
a kikeleti bangitánkon (Viburnum x Bodnantense), a méhek megbolondulnak a
mogyoró virágaiért, és bent is megérezte a tavaszt az átteleltetett bazsalikom,
ő is virágzik.
 |
Kikeleti bangita |
 |
Háziméhek szorgoskodnak a mogyoró virágain. Ő már egész jól megtömte az erszényét. |
 |
Csodálatos krókuszaink továbbra is ontják a színeket és nektárt. |
 |
Katicával is egyre gyakrabban találkozni. Vajon ő hétpettyes vagy harlekin? |
 |
A méhek itt is szorgoskodnak. |
 |
Bent nyílik a bazsalikom. |
Végezetül hadd mutassam meg, micsoda névnapi ajándékkal
örvendeztetett meg kedves feleségem: már-már hagyomány, hogy csinál a családnak
házi hamburgert és évről-évre sajátabb és finomabb lesz! Már pár éve ő süti a zsemlét,
és mivel a kelt tészta koronázatlan királya ő, mindig fantasztikusan finom. A
belevalókból a salátafélék nálunk teremtek, a kecsap saját készítmény, a
húspogácsát Rita sütötte, a savanyú káposzta ugyan lehetne saját, de most
általunk nagyrabecsült termelőtől van, egyedül a sajt prosztó bolti trappista,
pedig megérdemelne a szendvics valami minőségibbet.
 |
Házi hamburger és nőnapi ibolya |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése