2019. november 4., hétfő

Pizzás (vajas) kifli

Őszi délutánokon nincs is jobb dolog, mint sütni valami finomat a családnak. Az egyik kedvenc műfajom a kelt tészta. Tudom, hogy sokan félnek tőle, mert könnyen elronthatónak tűnik, és tényleg vannak szabályok, amiket érdemes betartani, de azt hiszem hogy egy jó recepttel nem nagyon lehet mellé lőni. Van egy kedvenc kifli receptem, ezt fogom most megosztani veletek, egy kis csavarral.

Ez a kifli egy vajas kifli, a tésztája nagyon könnyed, és picikét édeskés (de nem kell megijedni, egyáltalán nem zavaróan). Az elkészítése nagyon könnyű, tegnap volt is hozzá kedvem hogy megsüssem, de pizzásat kívántam. Így készült el a pizzás vajas kifli. És akkor a recept!




 
Hozzávalók a tésztához:
  • 300 ml tej
  • 25 gr friss élesztő
  • 2 ek cukor
  • 500 gr liszt (+ amennyit még felvesz a tészta dagasztás közben)
  • 1 tojás
  • 4 ek olaj
  • 1 tk só
  • 40 gr vaj (olvasztott)
Hozzávalók a töltelékhez:
  • paradicsomszósz 
  • fűszerek (ki mivel készíti a pizzát, nálam a rozmaring és a kakukkfű az örök)
  • sajt
 Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítjuk. Belekeverjük a 2 evőkanál cukrot, és hozzámorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük egy tányérral és megvárjuk, amíg kb 5 perc alatt felfut.
  2. Míg az élesztő feléled egy tálba szitáljuk a lisztet (ez azért fontos, hogy a liszt felvegye a szoba hőmérsékletét, és ne legyen darabos), hozzáadjuk a sót, az olajat, a vajat és a tojást.
  3. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a liszthez és összedagasztjuk a tésztát. Kitartóak csinálhatják kézzel is, én géppel szoktam. Akkor jó a tészta, ha fényes, és elválik az edény falától. Ha száraz, akkor még egy kis langyos tejet önthetünk hozzá, hogy összeálljon, ha túl nedves (ez valószínűbb), akkor pedig szórhatunk hozzá még lisztet. Alapvetően egy nagyon rugalmas, picit lágyabb tésztát kell hogy kapjunk.
  4. Ha kész a tészta, letakarjuk az edényt egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb 1 órát kelesztjük. Érdemes időnként ránézni, hogy mennyire kel gyorsan, ha túl meleg helyen van, hamarabb végbemegy a folyamat, míg hűvösebb helyen lassabban. Én a kályha mellé szoktam rakni, ott azért fél óra alatt elkészül.
  5. A megkelt tésztát két részre szedjük, így könnyebb lesz vele dolgozni. Átgyúrjuk az első részt egy alaposan belisztezett felületen. Ezután kinyújtjuk 1-2 mm vékony körré. Pizzavágóval (vagy késsel) bevagdossuk a tésztát háromszögekre. Először félbe, aztán negyedekre, és így tovább. Ha nagyobb kifliket szeretnénk, akkor elég 8 darabba vágni, de én 16-ba szoktam, hogy több legyen. 
  6. A háromszögeket ezután egyesével megkenjük paradicsomszósszal, befűszerezzük és megszórjuk reszelt sajttal. A háromszög hosszabbik felétől elkezdjük feltekerni a tésztát, a végén a csúccsal jól körbe lehet még tekerni egyszer. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
  8. Ha megvan a tészta első fele, akkor a másodikkal ugyanígy járunk el, előtte azt is átgyúrjuk picit. Míg az első adag sül, elő is készül a második.
Nekem ebből a mennyiségből 32 kifli sült ki, és mondanom sem kell, eszméletlenül finom lett. A sajt picit kifolyt belőle, a fűszerektől tökéletes pizza íze lett. Nagyon finom vacsora volt!

Természetesen a kifli tészta magában is nagyon finom, van hogy töltelék nélkül csinálom (a legtöbbször), van hogy csak sajttal, de simán el tudom képzelni tulajdonképpen bármivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése