2019. november 27., szerda

Kertinapló 2019.11.27. - Mi van még a kertben?


Ma újabb területet hódítottam el a veteményes számára a pázsittól. Persze a pázsit elnevezés meglehetősen szépít, mivel tulajdonképpen egy aszatos gaztengerről beszélünk, de a lényeg, hogy eddig csak fűnyírózva volt, parlagon állt. Tavaly óta már nem ásom a parlagot sem, csak letakarom, hagyom egy szezonig gyommentesedni, majd bevetem, akár először takarónövénnyel, vagy közvetlenül haszonnövénnyel, persze úgy, hogy kap komposztot is. Most annyit változtattam a módszeren, hogy a pillanatnyilag kifogyhatatlan mennyiségben rendelkezésre álló avarból takarok vastagon a földre, majd ezt takarom kartonnal, és súlyozom le, hogy ne vigye el a szél.




















Előtérben a régebbi takarás, mögötte a most leterített avartakarás.
Kartonnal és téglákkal rögzítve, hogy ne vigye el a szél.
Voltam pár hete Baji Bélának egy előadásán, ott a kérdezős részben kaptam tippeket arra, hogyan rétegezzek magot különböző gyümölcstermőktől. Az első ilyen a vadszőlő volt. Egy nagyobb, fedeles műanyag dobozba, aminek az alját és a fedelét is kiluggattam, tettem egy réteg homokot, majd egy réteg magot és így tovább felváltva, amíg meg nem telt. Mivel pincém nincs, az ehhez legközelebbi klímájú helyet választottam az elhelyezésre, a vízóra aknát. Ha nem lesz nagyon komoly fagy, akkor jónak kell lennie. Remélem még sikerül ugyanezt megtennem kökénnyel és sommal is. Sajnos egyiknél sem vált be túlzottan a fás dugványos szaporítás, bár ez nem meglepő.

A kert egyébként téliesedik, az üvegdobozra rákerült a tető, hogy tovább csemegézhessünk belőle, most már elég gyakori a reggeli dér. A hátsó ágyásban még van elég sok fekete- és müncheni sörretek, sajnos nagyon csípősek, de van még itt jó pár pak choi, karalábé, kis káposzták, egy-két szépen fejesedő kínai kel is.

Kínai kelek, káposzták, pak choi, karalábé, retkek
a legígéretesebb kínai kel, eddig még ennél jobb nem sikerült
őszi karalábé (szeptemberi ültetés)
Pak choi - már nem keveset elfogyasztottunk belőle.
Más ágyásokban van cékla, tépőkel, kelbimbó (sajnos nem túl sok bimbó van rajta), akad még paprika is.

Madársaláták, tépősaláták, mángoldok és retkek kelnek. A mángoldot nem ültettem, az a gyakorlatom, hogy nem húzok ki gyökeret a földből, így ezek a letermett mángoldok visszavágott csonkjaiból nőttek. Ingyen zsenge mángold.
madársaláta - az egyik legfinomabb téli levélzöldség
tépősaláták és mángoldok
Spenótpalánták. Még nagyon picik, de tavaly is simán túlélték a telet ilyen formában.
Az üvegdobozban pedig koriander, kapor, spenót, madársaláta, vízitorma, tépősaláta, pak choi, jégsaláta, mángold, hónapos retek (Fáraó és Francia reggeli) illetve tarlórépa nődögél. Ez utóbbi, mint kiderült, nem volt annyira jó ötlet, mert hatalmas lombot növesztett, kicsit elnyomja a többieket. Igaz, a madársaláta és vízitorma nem nagyon panaszkodik. Tegnap, amikor sötétben szüreteltem, sikerült összeszednem egy-két garázdálkodó meztelencsigát is, de szerencsére nem okoznak jelentős kárt. 

üvegház híján üvegdoboz
tépősaláta, retek, néhány csigarágás
jégsaláta, kapor
tarlórépa közt a madársaláta
pikáns ízű vízitorma és néhány betolakodó pitypang
kapor mögött a pak choi rengeteg
mini piros mángold
 A megtelt avartároló tartalma a felére tömörödött, úgyhogy most újból hordok bele anyagot, ebben az évben a kert avarfelvevő képessége gyakorlatilag végtelen. Konkrétan hat háztól, és a nagy területtel és rengeteg fával rendelkező óvodától, is folyamatosan hordom haza a szerves anyagot. Ráadásul ilyen jól átázott állapotban csak le kell borítanom egy szélmentes helyen, és jövőre ott a komposzt.

végezetül veteményes látkép
És két gyönyörű feketeretek. Nagyon jó az állaguk, és finom az ízük, de a rágás közben kijön a csípősség, ami sok esetben túllépi az élvezhetőség határát. Enné az ember kétpofára, de így legfeljebb csipegetni lehet. Most a savanyítással próbálkozom, majd beszámolok az eredményről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése