2020.06.24. Ma felszedtem az őszi fokhagymát, mert péntekre
esőt mondanak és a legutóbbi hosszú, csapadékos idő miatt felerősödött a
rozsdásodás. Már így is száradtak le a levelek, de örülök, hogy még tudtak egy
kicsit hízni így június közepén. Nagyon elégedett vagyok a terméssel, mert
méretre ugyan elég vegyes lett a csapat, ránézésre bőven elég lesz a családnak.
Szerencsére a tavaszi fokhagyma nem sínylette meg a sok esőt. Kicsit az a
benyomásom mostanában, hogy ha egy növény befejezte életciklusát, és igazából
már csak azért áll lábon, hogy a magjai megszáradjanak és szétszóródhassanak,
akkor megadja magát a kártevőknek. Ez a fajta fokhagyma ugyan nem magra gyúr,
de beérlelte a gerezdeket a föld alatt, és ahogy elkezdtek leszáradni a levelek,
a rozsda is fellépett. Ezzel szemben a tavaszi fokhagyma, ami még javában
növekszik, ellenáll a gombás megbetegedésnek az eső ellenére, mert még véghez
kell vinnie a feladatát.
 |
A kedvenc egyedeim |
A fokhagyma szüret mellett azért is igen különleges
nap a mai, mert felszedtük az első sárgarépát és az első céklát. Emellett
kóstoltunk fehér ribizlit (esélyes a kedvenc ribizli kategóriában) és fekete
ribizlit is (Fertődi 1-es, meg kell vallanom, nem nagyon jött be nekünk az íze.
Hozzá lehet szokni, de valahogy olyan, mintha egy levelet rágcsálnék a bogyóval
együtt. A vadalany fekete ribizlinek sokkal finomabb az íze, de azzal meg az a
baj, hogy a másfél méteres bokron van vagy hét bogyó…).
 |
Első éves fehér ribizli. |
 |
Fertődi 1 feketeribizli, mindkét bokrot idén tavasszal ültettem szabad gyökérrel és máris teremnek. |
Letörhettük az első
szép brokkoli-bimbókat is, sajnos kicsit megrágcsáltak voltak, de párolva így
is nagyon finomak. A piros ribizliből turmix lett, ami a nyers fogyasztás
mellett talán a legjobb, ami történhet vele. Gyűjtöttem be száradó tépőkelt,
lencsét és spenótot magnak is.
 |
Az idei őszi-fokhagyma termés |
 |
Méret szerinti válogatás |
 |
A zsákmány maradék része |
A felszabadult II/1. ágyást nem hagytam
parlagon, hét sorban bevetettem gyökérzöldségekkel: balról jobbra az első két
sor első felébe fertődi félhosszú pasztinák, hátulra hanácka fehérrépa, tőle
jobbra a maradék négy sorba nantes 3 sárgarépa. A barázdákba szórtam pár
detroiti 2 cékla magot, gumós köményt, némi édesköményt, előre pedig egy-két
karalábé magot is. Ez megint elég jó vegyesfelvágott lett, főleg, hogy a végén
még meghintettem porcsinrózsa maggal, meglátjuk mi lesz belőle. A répa és gyökér magokat egyébként a szokásosnál mélyebbre vetettem, hogy ne tudjon egykönnyen kiszáradni. Alaposan
belocsoltam, majd nagyon vékonyan behintettem fűnyesedékkel. Bizakodó vagyok a
sárgarépát illetően, mert a május végi vetésem sokkal jobban kelt, mint a tél
végi, talán van még esély behozni itt némi lemaradást.
 |
II/1. ágyás fokhagyma felszedés előtt. |
 |
Fokhagyma nélkül |
 |
Bevetve finom gyökérzöldségekkel. |
 |
Masszív locsolás és vékony mulcs, hogy a répamagoncok örömmel keljenek. |
Majd elfelejtettem, hogy
befőztük a második adag meggylekvárt is, 7 kg meggyből (pusztaszabolcsi, 650
Ft/kg), kilónként 20 dkg cukorral, illetve kísérletképpen tettünk hozzá 3 kg
zöldalmát is (ami sajnos lengyel, bezzeg ha lenne egy jó pincénk). Tartalmasabb
lett, az biztos, de nem nagyon sűrítette be, úgyhogy mi elfogadjuk, hogy a
meggylekvár nálunk inkább szósz. Úgyis el fog fogyni, mire jövőre újra lesz
meggy. Ez az adag 12 üveg lett egyébként. A saját termést még nem tudtam
leszedni, szerintem abból fogom csinálni a befőtteket.
 |
Sok almás meggylekvár. Többet így nem próbálkozunk vele, de ettől még nagyon finom lett. |
2020.06.25. Folytatódik a málna és ribizli szüret, illetve
felszedtem a maradék pár marék zöldborsót. Most már igazán ideje lenne megtanulni,
hogy is kell ezt a növényt termeszteni. Jövőre újrapróbálkozok. Volt még egy
picike szabadidőm, így gyorsan kiültettem szabadföldbe a nevelgetett vadszőlő
palántákat, amiket szeretném, ha befutnák a ház déli-nyugati falait. Remélem
nem eszik meg őket a csigák.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése