2020. június 24., szerda

Mi van a veteményesben?

Újabb körkép a kertünkből.

Idén késésben vagyunk tavalyhoz képest, de a hűvös idő ellenére szépen fejlődik minden.


I/1. - Sajnos a lencse nem nagyon érzi jól magát és bár az el nem sárgult töveken vannak hüvelyek, nem tudom, mennyi termés lesz bennük. Jobb oldalon egy meghagyott sárgarépa hatalmas virágszárat nevelt és betársult mellé pár körömvirág és retek is. Bal oldalon a tám mellé ültettem a kis egérdinnyéket, amik még csak most kezdenek el csak kibontakozni, hasonlóan a néhány kelkáposztához. Hátrébb paprikák és babok vannak, nem nagyon látszik, de jól érzik magukat.
I/2. - Bal oldalon erőteljesen nőnek a paradicsomok, középen magukra kezdenek találni az édeskrumplik, zellerrek. Jobb oldalt céklák és padlizsánok igyekeznek kibontakozni.
Ugyanez az ágyás kicsit hátrébb. Elégedett vagyok a növekedéssel, egyedül az kérdés számomra, hogy nem fog-e nagyon összezárni a növényzet, mire az ágyás közepébe ültetett édeskrumpli igazán magára találna?
I/3. - Elől elég gazos, de alapvetően uborkák, céklák és saláták láthatóak, mögöttük magra hagyott koriander és cékla.
Ugyanitt hátrébb a paprikák derékhada, lóbab és egy kisebb virágos társulás.
I/4. A borsók már leáldozóban vannak, közöttük szépen nőnek fel a csemegekukoricák. Hátrébb a tavaszi fokhagyma és a kikelt répák erősödnek még.
II/1. - Őszi fokhagyma és közte néhány saláta. Elég sokáig bírták, egészen az esős júniusi időszak végéig kitartottak. Most azért már látszik rajtuk a rozsda, a következő eső előtt fel is szedem.
II/2. - keresztesvirágú ágyás, közte mindenféle virágokkal, salátával, céklával. Elől a labodák most kezdenek virágozni, lassan fejesednek a káposzták és a karalábék is.
II/3. - Lehet, hogy kicsit túlzásba vittem ennek az ágyásnak a beültetését, de egyelőre még mindenki jól érzi magát. Középen sárgarépa és hagyma, a hézagokban cékla és karalábé, a széleken pedig paradicsomok.
III/4. - Talán a legkevésbé produktív és leginkább káoszos ágyás. Jobb oldalon a lilakáposzták szépen fejlődnek, tőlük balra viszont a borsó alig kelt, hasonlóan a pasztinák sem, úgyhogy hagytam, hadd nőjön, ami akar, főleg napraforgó, facélia, borágó, illetve hátulról terjeszkedik némi eper, ami eddigi években nem volt nagy szám, de idén az egyik legfinomabb epret adta, pedig leárazva, lekókadva vettem megmentési céllal a tescoban.
III/1. - bal oldalt káposzták, saláták, mángold, jobb oldalt tavaszi maradékok és lila káposzta.
III/2. - az epres-spárgás ágyás, ami idén már kidolgozta magát. A középen lévő, szépen szaporodó befőzős epret ki fogom szedni, mert nem terem finom gyümölcsöt. Lesz még itt pár káposzta is és fűszerek.
III/3. Elől elég jól fejesedik a hagyma, közte némi sárgarépa, amit sikerült kikelteni, hátrébb felmagzott mángold és áttelelő saláták, mögöttük most kezdenek belejönni a kelbimbó palánták.
III/4. - Két szélen paradicsom és tomatillo, középen pedig főleg édes és sima krumpli.
A leghátsó kulcslyukágyás - az a szörnyeteg középen az amaránt (azért ilyen életképes, mert voltaképpen egy nemes disznóparéj), de van még itt bab, hátrébb pedig kukorica és cirok és hokkaido sütőtök is.
Középső kulcslyukágyás - ezekbe még nehéz kicsit belelátni az ágyást, de a faaprítékkal mulcsozott rész jelöli ki a határait. A kartonba vágott lyukakba ültettem ide éppen kanadai sütőtököt.
Az első kulcslyukágyás helyét idén a cukkíni foglalja el.
A ribizliültetvény dúskál a bogyókban.
A fűszerkertben akad pár üres hely, de a legfinomabb jég- és tépősaláták itt teremnek.
Ez elvileg a gyerekek ágyása, a régi fűszerkert, nehéz lehet elhinni, de kézben tartom a történéseket, bár sok terményre innen az árnyékosabb fekvés miatt nem számítunk.
És bár nem veteményes, de a kis sziklakertben is zajlik az élet, egész szépen kiterjedt már a hozzá kapcsolódó növénytársaság, levendulával, útifűvel, kokárdavirággal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése