2020. január 29., szerda

Sütőtökös-tejszínes tészta

Ilyenkor télen, ha ügyesek voltunk, van még a kamránkban sütőtök jócskán. És nincs is jobb étel ilyenkor nála. Nagyon sok módon készíthető el, lehet leves, köret a húshoz, püré, brownie alap vagy egy jó kis mascarponés pite is belőle. És készülhet belőle tésztaszósz is.

Sütőtökös tészta, nyam-nyam


A recept rendkívül egyszerű, van benne egy jó kis fokhagymás csavar (mert ha sós ételről beszélünk, a fokhagyma kötelező elem). Egy régi Nők Lapja konyha számból jött az inspiráció hozzá.

Hozzávalók:
  • kb 70 dkg sütőtök
  • 2 evőkanál vaj
  • fokhagyma (a recept két gerezdet ír, aki szereti a fokhagymát, tehet bele nyugodtan hármat)
  • 3 dl tejszín
  • szalonna (ízlés kérdése a mennyiség, de el is hagyható akár)
  • bazsalikomlevél
  • só, bors
  • tészta
Elkészítés:

  1. A sütőtököt forró sütőben készre sütjük.
  2. A sült sütőtököt pürésítsük le a vajjal és a fokhagymával, majd keverjük hozzá a tejszínt. Ezt melegítsük össze egy serpenyőben, sózzuk, borsozzuk, a legvégén adjuk hozzá a friss bazsalikomot. (Bent ilyenkor is nagyon jól elvan, és szuper plusz ízt ad neki!) Az összemelegítés tényleg elég, nem kell főzni hosszú ideig, én addig szoktam a tűzön hagyni, amíg el nem kezd bugyogni. Akkor általában el is zárom a lángot. Kész is a szósz.
  3. Közben főzzük meg a tésztát a szokásos módon. Ha a tökös szósz túl sűrű lenne, akkor a tészta főző vizével nyugodtan hígítsuk. 
  4. Mint fentebb írtam, a szalonna opcionális, ha teszünk bele, így járjunk el: pirítsuk le apró csíkokra vágva.
  5. A tésztát keverjük össze a szósszal, szórjuk meg a szalonnával (ha van) és reszelt sajttal, ha szeretnénk. Kész is! :)

Itt a szószos tészta minden nélkül
Az ilyen tészta ebédek után mindig rádöbbenek, hogy igaziból egy tésztához mennyire nem kell semmi, még hús sem, ha nem muszáj. Ez a tökös változat mennyei, én külön imádom benne a fokhagymát, mert igazán jellegzetes marad benne az íze, hiszen nyersen kerül bele és nem főződik órákig, így tényleg fokhagyma íze marad (ami a mi háztartásunkban sok-sok plusz pont!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése