2021. március 9., kedd

Kerti virág kalendárium a Mezőföldön - január, február, március

Régóta szerettem volna írni egy olyan cikket, amiben nagyjából időrendi sorrendben, hónapról hónapra be vannak mutatva kertünk lehetséges virágzó növényei. A kert benépesítése során folyamatosan kerestem ilyen irományokat és nem állítom, hogy nincs ilyen (pl. itt vannak ilyen témájú bejegyzések), de nem túl elterjedt megközelítés, pedig már többektől hallottam, hogy érdeklődtek ilyesmi után.

Az itt bemutatott lista korántsem teljes vagy tökéletes. A szereplő növények azzal szereztek helyet a bejegyzésben, hogy élnek a kertünkben és sikerült fotót is készítenem róluk. Emellett kimaradt egy csomó olyan növény is, ami akár nagy számban jelen van nálunk, de a virágzata nem annyira észrevehető, például a fűféléké, holott ezek is nagyon fontosak. Egy minden igényt kielégítő íráshoz ráadásul botanikusnak is kéne lenni, én beérem az utóbbi három év fényképeinek bemutatásával. Fontos azt is megjegyezni, hogy a virágzás időpontja több tényezőtől függ. Nyilván van egy fajta sajátosság, hogy milyen jelenség hatására kezd virágozni valami, de ez nem naptári naphoz, hanem általában időjárási jelenséghez kapcsolódik. Ez pedig, ahogy azt bizonyára mindenki megfigyelte, manapság különösen is változékony tud lenni. Sok faj pedig mesterségesen is késztethető (másod)virágzásra, így az emberi tényező sem elhanyagolható. A magvetés időpontja, elvirágzott szárak visszavágása döntően befolyásolhatja a növény életét.

Eredetileg úgy gondoltam, egy hatalmas bejegyzésbe tömörítem össze az összes virágot, de sajnos a rengeteg kép miatt ez technikailag is képtelenség. Így inkább a mások által is használt megoldást választom, vagyis néhány hónaponként részekre szedem az írást. Emiatt előfordulhat, hogy egy-egy növény ugyan előbb vagy később virágzik, mint az adott hónap, de rokonai miatt egyben mutatom be őket, arra viszont figyelek, hogy tegyek említést róluk a megfelelő helyen.

Az első virág nálunk is, mint oly sok más helyen, a hóvirág. Hogy mikor nyílik, azt az adott év időjárása jelentősen befolyásolhatja, de ez az összes többi bemutatott növényre is érvényes. A hóvirág akár már január végén előbújik, idén viszont csak február közepe táján. A kertben ebben az évben szinte mindenhol vastag avartakarás van, így ez is késlelteti a korán virítókat, más portákon már korábban láttam a kis fehér virágokat. Nálunk még csak egy-egy tő van belőle, de elég szépen el tud szaporodni, ha neki tetsző helyre talál, akár több négyzetmétert is képes elfoglalni.

Galanthus

Hóvirágot csak az utóbbi években ültettünk a kertbe, mert szeretünk minden hagymás szépséget, de a törpe nőszirom, mint az egyik legkorábbi virágzó hagymás már ideköltözésünk első tavaszán megörvendeztetett minket. Kicsivel lemarad a hóvirág mögött, de van, hogy február végétől, március elejétől virít és több színben pompázik. Nekünk lila és kék alapszínűek vannak a szirmok közepén sárga folttal, de van olyan is, ahol fehér a folt. A korán kelő rovarok örömmel látogatják, így nagy segítség lehet számukra a kezdeti szűkös időszakban. Február végétől, március elejétől virít jó pár hétig.

Iris reticulata

Fehér foltos változat.

Számomra a teljes kinyílás előtt a legszebbek.

Az ibolya virágai fogyaszthatóak is, de emellett szintén a nagyon korai virágok között vannak. Nálunk magától jelen volt a kertben, de nehéz dolgunk is lenne, ha ki akarnánk tessékelni, mert nagyon életképes növényről van szó. Kis virágait én elsősorban eddig nőnapi ajándékként gyűjtöttem, de érdemes lenne szörpöt csinálni belőle, vagy ecetet színezni vele. Jellemzően március elejétől áprilisig virít.

Viola odorata - ez talán a legelterjedtebb fajta

Lehet, hogy fehér színű illatos ibolya vagy az is lehet, hogy Viola alba

Rózsaszín változat.

A sort két vadvirág folytatja, amik nagyon komoly szerepet játszanak a rovarok és madarak táplálásában. Egyikükkel sem kell soha foglalkozni, sőt van, akinek nem kevés bosszúságot is okozhatnak. A százszorszépek és a pitypangok kora márciustól virágoznak, nektárjukkal rovarok ezreit látják el élelemmel, az utóbbiak magvai pedig a kis termetű magevő madarak egyik legkorábbi tápláléka. A veteményesben persze nem mindig látjuk szívesen a gyermekláncfüvet, de bosszúból akár meg is ehetjük őket, hiszen a gyökértől kezdve a levélen át a virágig mindene fogyasztható, mi levelét szoktuk is salátába rakni. Mindkét faj alapvetően tavasszal, márciusban kezd virágozni, de fűnyírástól, időjárástól függően egész évben lehet velük találkozni késő őszig. Legnagyobb számban azért tavasszal nyílik.

Bellis perennis

Taraxacum officinale

Egyik nagyszerű és sokak számára félelmetes tulajdonsága, hogy irtózatosan hamar képes újra virágozni. Ez a kép fűnyírás másnapján készült. Nem elhanyagolható táplálékforrás a rovaroknak és később a madaraknak sem. Ebből is látszik, egy gyomos, nyírt hátsó udvar mennyivel értékesebb lehet az élővilág szempontjából, mint egy gondozott pázsit.

A következő társaság (főleg) a termesztett növényeink közül kerül ki. Itt megint csak látszik, hogy híján vagyok botanikai ismereteknek, mivel lesz még bőven keresztesvirágú a későbbiekben, itt inkább azokra a mustárfélékre, ázsiai levélzöldségekre, retekre, rukkolára gondolok, amelyek hajlamosak egy korai meleg időjárás hatására akár egész korán magszárat fejleszteni és virágzásba kezdeni. Konkrétan már március első hetében volt példa ilyen virágra, de az időjárás függvényében nagyobb meleghullámok után folyamatosan várható, hogy magszárba szöknek a keresztesek. Ennek persze nem mindig örülünk, de a kis virágok jó nektárforrások a kisebb rovarok számára is.

Meg nem mondom, hogy ez pontosan mi is, talán pak choi, de mindenesetre március első hetében készült kép.

Virágzó tépőkel április közepén.

Rukkola, április közepe

Talán olajretek - április vége

Szintén április vége, mizunavirág. Ami ráadásul nagyon finom is! Nekem sokkal jobban ízlik még magánál a levélnél is, így alig várom, hogy elkezdjenek virítani. Ha pedig már kulináris ajánlásokról van szó, a retekfélék zsenge zöld becőtermését is nagyon ajánlom kóstolásra.

Sokaknak kellemetlen vendég a veteményesben a tyúkhúr. Télen is remekül el tud terjeszkedni, nálunk az ablaküvegből tákolt hidegágyakban érzi igazán jól magát. Mivel ehető, ezért csak annyira gyomláljuk, hogy ne nyomja el a termesztett növényeket. Ha fogyasztani szeretnénk, érdemes megtanulni megkülönböztetni a hozzá hasonló, de emberi fogyasztásra alkalmatlan tikszemtől vagy veronikaféléktől. A tyúkhúrnak hengeres szára van, amin egy finoman szőrözött csík fut végig hosszában. Ha egyszer sikerült beazonosítanunk és ismerjük a riválisokat, akkor nem fogjuk eltéveszteni többet. Virágjáról egyébként könnyen felismerhető. Nálunk többnyire március elején kezd virágzásba. Nem tudom, mennyire vonzza a rovarokat, mindenesetre ha nem akarjuk, hogy túlzottan elszaporodjon, akkor a virágzáskor érdemes lépéseket tenni ellene, ez igaz a többi gyomfélére is.

Tyúkhúr - Stellaria media

Messziről a tyúkhúrhoz hasonlatosnak tűnhet a borostyánlevelű és a perzsa veronika, közelről nézve viszont már biztos, hogy nem összekeverhetőek. Ezek az apró virágú kis párnákban növő növénykék szintén nagyon elterjedtek a kertekben, nálunk jellemzően március második hetétől, közepétől nyílnak lilás és kék virágaik.

Borostyánlevelű veronika - Veronica hederifolia

Perzsa veronika - Veronica persica

Az előbb említett virágokon eddig még nem figyeltem meg túlságosan nagy rovarforgalmat, ez viszont nem igaz a most következő piros árvacsalánra. Hasonló időben, március közepén kezd nyílni és sokan látogatják. Jellemzően nagyobb telepekben hajt a kertben. Mivel viszonylag magas a szára az előbb bemutatottakhoz képest, fűnyíráskor áldozatul eshet, én ki szoktam hagyni az ilyen foltokat, amikor nyílik, ugyanis nem regenerálódik olyan gyorsan, mint a pitypang.

Piros árvacsalán - Lamium purpureum

Korai telepeit érdemes hagynunk virágozni.

Legkorábban virágzó cserjéink egyike a téli jázmin. Március elején még a levelek kihajtása előtt virágzik, de egyelőre még nem tudom megmondani, mekkora érdeklődés van rá a korai rovarok körében. Alacsony termetű, talajhoz közel növő cserjéről van szó egyébként. A másik hasonló bokorféle a kikeleti bangita. A kibontakozó levélkékkel együtt nyíló gyönyörű rózsaszín virágok szemet gyönyörködtetőek és volt, hogy télen is virágzásnak indult egy-egy melegebb időszak után. A rovarok jelenleg nem túl feltűnően látogatják, de viszonylag kicsi még a bokrunk. Március első-második hetében már virágzik nálunk.

Téli jázmin - Jasminum nudiflorum

Kikeleti bangita - Viburnum x bodnantense

Ha már cserjéről van szó és hogy mennyire feltűnően látogatják a rovarok, akkor a mogyoró egészen más helyzet, mivel virágzáskor szép időben gyakorlatilag egy hangos döngicséléssé változik. A bokor közelében állva a méhek zúgása egész komoly hanggá áll össze és bár nem a mogyoró az egyetlen, ami ilyen előadásra képes, ez az egyik legkorábbi. Március közepén már biztosan hallgathatjuk a koncertet, de idén például már március első hetében virágozni kezdett az egyik fajta.

Corylus avellana. Mivel egy termesztett növényről van szó, sokféle változata közül többféle a virágzás is, hiszen ez alapján is szelektálják a fajtákat.

Nem a legkorábbi, de a korai hagymás virágok közé tartoznak a krókuszok. Csodálatos fajtákat nemesítettek már ki belőlük és a rovarok is előszeretettel látogatják. Fűszerként használt változata a sáfrány, aminek termesztésével szintén meg lehet próbálkozni. Március második hetétől nyílik mifelénk.

Krókusz - Crocus

Nagyon hálás növény

Cserjék közül szintén korán virít az aranyfa és a som, az utóbbi az én szívemnek kedvesebb már csak a gyümölcse miatt is, de jó érzés az aranyfára is rápillantani ilyenkor tavasszal. Mindkettőnek csodás sárga virága van és március közepére már jellemzően kivirulnak.

Aranyfa - Forsythia valamelyik fajtája.

Bár sok helyen találkozik vele az ember, nem lehet nem észrevenni.

Húsos som - Cornus mas

Hagymás növények közül még a márciusi virágzók közé tartoznak a nárciszok, a bókoló csillagvirág, illetve a tulipánok közül a kisebb növésűek. Általánosságban a törpe fajták előbb virítanak.

Törpe nárcisz - Narcissus

Törpe tulipán (Tulipa humilis), a legkorábbiak egyike.

Bókoló csillagvirág - Scilla siberica

Nárciszok százai nyílnak nálunk minden évben mindenki örömére.

A kedvenc nárciszom a kertből és a kedvenc nárciszos fotóm a szirmok között lekapott fátyolka miatt.

A csonthéjas termésű Prunus nemzetség első virágzó képviselője nálunk a fosóka. Nagyon bőségesen virágzó és jellemzően bőségesen termő apró ringlóról van szó, amit sokan sokféle néven ismernek. Rendkívül életrevaló és ellenálló, a rovarok pedig szeretik látogatni, ahogy a rokon fajtáit is. Általában március közepén már nyílik, de azért ez időjárásfüggő is.

Nem túl hivalkodó, de a méhek rátalálnak. - Prunus cerasifera

Legnagyobb bokrunk virágban.

Korai gyümölcsöt is hoz a szintén korán virágzó mézbogyó is, amivel még az ismerkedés elején járunk. Közvetlenül az ültetés utáni évben nagyon szép termést hozott, de utána a következőben kifejezetten keveset. Fagyra nem érzékeny, így a különböző fajták virágzási idejéhez kapcsolódhat a probléma, ugyanis tapasztalatom szerint nem öntermő. A nálunk lévő legkorábbi fajta március közepe táján kezd virágozni.

Mézbogyó - Lonicera caerulea var. kamtschatica

Szintén nagyon fajtafüggő a kajszibarack fák virágzása, a mi Pannóniánk általában március második felében bontja a szirmait és kezdődhet az izgalom, hogy vajon lesz-e komoly fagy a terméskezdemények megerősödéséig? A beporzók szintén szívesen látogatják.

Pannónia kajszi virág - Prunus armeniaca

Tavasszal már többször elcsábultam az óvodával szemben lévő virágboltnál és vásároltam néhány cserép színpompás kankalint. Ezek a szintén még márciusban nyíló gyönyörű virágok évelők, pár évig sikerült is őket életben tartanom, de hosszú távon még nem nagyon. Mindenesetre gyönyörűek és nem csak a nemesített fajták, hanem a vadon előforduló sárga változat is.

Gömbös kankalin - Primula denticulata

Egy nagyvirágú változat.

A kertünkben a hagyományos ibolyán kívül az amerikai ibolya is megtalálható, mint oly sok más helyen. A harlekin katicákhoz hasonlóan ez a fajta is már elfoglalta a helyét nálunk. Később nyílik, mint az illatos ibolya, nálunk jellemzően március végén.

Amerikai ibolya - Viola sororia

Minden évben nagy öröm, amikor megindul az élet az apró sziklakertünkben. Kora tavasztól késő őszig szinte mindig virágzik itt valami, több fajta egy évben akár kétszer is kivirul. A pázsitviola szokott az első lenni virágzásban március végén, majd áprilisban követi az árlevelű lángvirág és a pázsitszegfű. A többiekre még visszatérünk. Rovarok szintén nagy örömmel látogatják a virágokat.

Pázsitviola - Aubrieta x cultorum

Árlevelű lángvirág - Phlox subulata

Tengerparti pázsitszegfű - Armeria maritima. Mint oly sok más virágnál, a többedszeri virágzást mi is kikényszeríthetjük, ha visszavágjuk az elvirágzott szárakat.

Ugyan egyáltalán nem mutatós, de a későbbi termés szempontjából nagyon is lényeges a piros ribizli virágzása, ami szintén elég korai, március végére tehető. Természetesen fajtafüggő, de nálunk a fekete ribiszkék később nyílnak, április közepe-vége táján.

Piros ribizli - Ribes rubrum

Feketeribizli, azt hiszem Fertődi 1-es - Ribes nigrum

Szintén ribizli, egy alany, ami ledobta a nemest, de jó íze miatt megtartottuk. Még ő a legmutatósabb.


Folytatás következik, amiben az áprilisban virágzó növényekkel folytatom a sort.

3 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Még eszembe jutottak a korán virágzók közt az évelő hangák, hunyorok, téltemető. Engem is érdekelnek a virágok, főleg a leendő évelő virágoskertem kialakítása miatt törekszem arra, hogy az év minden pontján legyen majd virágzó növény a kertben, ha meg rovarbarát, az még jobb. Egy táblázatban elkezdtem összeszedni, hogy mikor mi virágzik, milyen magas és milyen a színe. Itt nem küldeném el, h ne legyen nyilvános, viszont ha valamilyen formában tudsz, tudtok küldeni egy email címet, akkor szívesen megosztom veletek (Google Drive-os), vagy elküldhetem Ritának. Sztem összeépíthetnénk ezt a virágos tudást, én örülnék, ha más is bővítené. Gyűjtöm az évelő virágokat/növényeket, virágos cserjéket, van már pár dolog, de sok hiányzik még azok közül, amiket szeretnék, és kicsit függő lettem :-D Ha már ismerjük egymást Ritával, szívesen csereberélnék veletek magokat, töveket, dugványokat, ha esetleg érdekel titeket ilyesmi és meg tudjuk valósítani. Pl. téltemető magot tudok majd begyűjteni és küldeni, nagyon kis aranyos virág, hunyormag-forrást (színesekről, fehér tövem már van) meg már szereztem, abból is szívesen adok, ha majd hozzájutok nyár elején, de az ugye mindenképpen több (3-4-5-6..) éves projekt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Abszolút érdekel a dolog, a tudás (táblázat) is, meg a cserélgetés is. Az ímélcím: mezofoldon@gmail.com. Eszembe jutott nekem is, hogy felkérem a megosztásnál az embereket, egészítsék ki a saját tapasztalataikkal, de arra jutottam, azokhoz egyrészt nem tudnék képet társítani, másrészt akárhogy is vesszük, ennek eléggé vannak helyi/fajta vonatkozásai is. Úgyhogy maradtam a saját esetlegességünknél, de bármikor szívesen olvasom más ilyen jellegű írását. A függőséget pedig mélyen megértem, szerintem már én is menthetetlen vagyok.

      Törlés