2021. március 17., szerda

Kerti virág kalendárium a Mezőföldön - április

Ez az írás egy sorozat része, kertünk virágzó növényeit mutatom be benne időrendi sorrendben. Az egésznek a koncepciójáról, megközelítéséről az első bejegyzésben olvashattok, az alábbi linkeken keresztül mindegyik részhez eljuthattok:

  • január-február-március
  • április (ez az)
  • május (később)
  • június (később)
  • július (később)
  • augusztus-szeptember-október (később)

Ahogy azt korábban is jeleztem, előfordulhat, hogy egyes növények a korábbi vagy későbbi hónapokban is szerepelnek, ennek oka vagy az, hogy változó, elhúzódó a virágzásuk időpontja, vagy rokonsági kapcsolatok miatt szerettem volna egyben is bemutatni őket. 

-

Áprilisban beindulnak a gyümölcsfák és rengeteg virág lesz hirtelen. A méhek csak kapkodhatják a fejüket, hogy miről gyűjtsenek, az emberek meg reménykednek, hogy van még elég rovar, hogy be is porozzák a fákat. Az alábbi képek mind április elején készültek, de természetesen fajtától és időjárástól függően több hét eltérés is lehet.

Őszibarack (Redhaven) - Prunus persica - április első hete

Nemes szilva, fajtát sajnos nem tudok - Prunus domestica - április második hete

Meggy (de a cseresznye is hasonlóan) - Prunus cerasus - április második hete
Zelnice meggy - Prunus padus. Kicsit kakukktojás, mert gyümölcse emberi fogyasztásra nem vonzó, de madarak fogyasztják és mivel előbb érik, mint a meggy és cseresznye, védő szerepet tölthet be a madarakkal szemben, akik adott esetben nem a magunknak termelt gyümölcsöt fogják csipegetni. - április első hete
És persze nem csak a csonthéjasok nyílnak ilyenkor, hanem például az almafélék is (Malus domestica). Körténk, birsalmánk nincsen, így ezekről nem tudok nyilatkozni. Ahogy látható, az alma gyönyörű virágainak nehéz ellenállni. - április második hete

A hagymás virágok áprilisban nyíló második körébe tartoznak a tulipánok, a jácintok és a fürtös gyöngyike, legalábbis nálunk. Nem lebecsülni akarom a korábban érkezőket, de ők talán mégiscsak azért váratnak kicsit tovább magukra, gyűjtenek kicsit több erőt, hogy kidolgozzák igazán fejedelmi öltözetüket. Jó, talán a gyöngyike kivétel, de az is különleges kinézetű kis virág.


Az egyik kedvenc illatom a jácinté - Hyacinthus

Fürtös gyöngyike - Muscari neglectum

Egyelőre nincsenek kifejezetten különleges tulipánjaink, de a hétköznapiak is csodálatosak - Tulipa






Picike, megbúvó fajta a botanikai tulipán - Tulipa tarda

A nálunk még viszonylag friss ezüstcseresznye cserje április közepe környékén virágzik. Én nem nagyon láttam, hogy rovarok érdeklődtek volna utána, de máshol azt olvastam, keresik, szeretik.

Ezüstcseresznye - Elaeagnus umbellata

Gyümölcstermőink közül a földieper is virágzásba kezd valamikor április közepe, május eleje táján. Ezeknek a virágoknak még jó része elfagy a kései lehűlések miatt, de a megmaradó virágok kedvelt célpontjai a beporzó rovaroknak. A folytontermő fajták ráadásul elegendő öntözés mellett akár egész évben hoznak új virágokat.

Földieper - Fragaria. Nagyon hálás évelő, könnyen szaporodik és jól megfér akár a gyümölcsfák alatt is, ugyanakkor, ha enni is szeretnénk, kicsit többet kell dolgozni vele,

Díszcserjék közül a boglárkacserje és a ráncoslevelű bangita nálunk, ami április közepén kezd virítani. Az orgona és a labdarózsa pedig április végén kezdik bontani szirmaikat.

Boglárkacserje - Kerria japonica. Gyakran ősszel, szeptember környékén is hoz virágokat.

Ráncoslevelű bangita - Viburnum rhytidophyllum. Nálunk még elég kis méretű, de 4-5 m magas, terebélyes bokorrá tudja kinőni magát.

Illatos fehér orgona - Syringa vulgaris. Köztudottan májusi virág, de nálunk minden évben korábban elkezdte bontani szirmait.

A labdarózsa (Viburnum opulus 'Roseum') virágai már áprilisban kinyílnak, ugyanakkor egy darabig még ilyen zöldesek maradnak és csak jó pár nappal később, általában májusban fehérednek ki teljesen. Mivel ezek a virágok teljesen sterilek, nem hiszem, hogy túlságosan érdekelnék a rovarokat. Kánya bangita néven a fajnak vad változatai is vannak, amiből ezt a dísznövényt kinemesítették. Igazából engem inkább az érdekelt volna, mivel a bogyók madáreleségként is szolgálnak, de a kertészetekben többnyire csak a labdarózsa kapható. Ettől még szép.

Ha már a cserjéknél tartunk, mostanában viszonylag divatos a fanyarka, vagy más néven mézelmácska, de ehető sövény néven is reklámozzák. Nem tudom pontosan, hogy melyik faj van nálunk, mert a kertészetben is csak magyar nevet tudtak mondani. Április vége felé nyílik, nekünk még apró növényeink vannak, épphogy meg tudtuk kóstolni tavaly az első bogyókat, amik egyébként nagyon finomak.

Talán Amelanchier lamarckii

Ahogy azt az előző bejegyzésben említettem, a keresztesvirágú haszonnövények (retekfélék, mustár- és káposztafélék) virágzása is folytatódik, a rovarok örömére. Ugyanez igaz a gyermekláncfűre és a százszorszépre is. A vadon növő virágok közül elkezdjük észrevenni a kerek repkényt, hiszen nyílni kezdenek kékes virágai. Az árvacsalánhoz hasonló a kinézete és szerepe is.

Még mindig nyílik - Bellis perennis

Szeretjük vagy sem, a rovaroknak nagy segítség - Taraxacum officinale

Az előző kép hátterében is látszó kerek repkény - Glechoma hederacea

A sziklakerti dísznövények közül a pázsitviola mellé betársul az árlevelű lángvirág és a tengerparti pázsitszegfű is, ez utóbbi kifejezetten kedvelt a rovarok körében.

Kőtörőfű közé bújt pázsitszegfű - Armeria maritima, bal felül pedig látszik egy árlevelű lángvirág - Phlox subulata

A következő két növény tavasz elején nagyon hasonló lehet, és mivel az egyikük ehető, míg a másik mérgező, a legkisebb kétség esetén is érdemes inkább megvárni a virágzást, ami alapján meg lehet különböztetni őket. A medvehagymáról és a gyöngyvirágról van szó. Nálunk mind a kettő megtalálható, de nagy távolság van köztük, így nem áll fenn a veszélye az összekeveredésnek. Nálunk mindkettő április vége felé virágzik.

Medvehagyma - Allium ursinum

Csodaszép gyöngyvirág - Convallaria majalis

Az ehető növények közül nálunk április végén virágzik a madársaláta és a rebarbara is, ha hagyják. A madársaláta, vagy más néven galambbegy-saláta szerintem a legfinomabb fajta levélzöldség, ami messzemenőkig fagytűrő, így télen mindenfajta takarás nélkül is túlél és fagymentes napokon szedhető. További előnye, hogy ha hagyjuk elszóródni a magjait, többet nem is kell újravetnünk, magától ki fog kelni ősszel. A rebarbara esetében a virágzás nem feltétlenül kívánatos, hiszen ha a levélnyeleket szeretnénk begyűjteni, akkor jobb, ha a növény ezek fejlesztésére fordítja az energiáit a virágszár helyett, így érdemes még korán kitörni, ha nem akarunk magot nevelni.

Amellett, hogy finom, szerintem szép is - Valerianella locusta

Főleg nagyobb tömegben mutatós.

Bimbózó rebarbara - Rheum. Évelő növény, ami jól érzi magát részleges árnyékban, így gyümölcsfák mellett is nagyon jól megfér.

A permakultúrás berkekben nagyon jó hírben álló fekete nadálytő is ilyenkor virágzik, amennyiben olyan fajtánk van. Rovarok is örömmel látogatják a lila virágokat, így a tápanyagbányászat mellett ez is egy haszna a növénynek, arról nem is beszélve, hogy ízületi bántalmak kezelésére is használható.

Fekete nadálytő - Symphytum officinale

Nem tudok rájönni, hogy a következő nefelejcs vajon pontosan milyen fajta, vagy egyáltalán, hogy ültettük-e vagy magától nőtt, de mindenesetre április végén nyíli kezd, a kevés kék színű virágok egyike.

Valamelyik Myosotis fajta.

Az utolsó előtti áprilisi virágot mindig nagyon várom, mert az egyik legkitartóbb egynyári társunkról van szó, a szintén sokoldalú körömvirágról. Sok helyen már ennél korábban is kinyílhat, főleg ha esetleg védett helyen palántázták, de ha csak kintre vetettünk magot, vagy szóródott el előző évben, április végén akkor is megjelenik és ha nem bántjuk, egészen őszig elkísér bennünket. Virágait, leveleit mi teának és krémnek is használjuk.

Egy elég tipikus példány - Calendula officinalis

Végezetül egy különleges virágot szeretnék mutatni. A szívvirágot nem nagyon becsültük eleinte, de most már jó ideje minden évben várom, hogy kinyíljon. A gyerekek is nagyon érdeklődnek iránta, ami a különleges alakja miatt nem meglepő. Évelő és elég strapabíró, véletlenül már vágtam el több gyökerét is, de komolyabb baj nélkül túlélte. Április végén kezdi a virágzást.

Szívvirág - Lamprocapnos spectabilis

A kerti virágkalendárium többi részéhez ide is beteszem a linkeket:

  • január-február-március
  • április (ez az)
  • május (később)
  • június (később)
  • július (később)
  • augusztus-szeptember-október (később)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése