Idénre nincs nagyon mélyenszántó gondolatom bevezetésnek.
Akit ilyesmi érdekel, az nézze meg a tavalyi összefoglalót, annak az előszavával most is elégedett vagyok. Vicces, hogy körülbelül arról is
akartam most írni, amiről előző évben, nevezetesen, hogy a kert egy következő „szukcessziós”
fázisba lépett. Erről még azért fogok kicsit elmélkedni. Ami most a tavalyi beszámoló visszaolvasása közben hirtelen szembetűnt, az
ez a mondat volt: „ki tudja 2024 nem hoz-e újból komoly aszályokat” És hát,
kedves olvasóm, hozott! Ha 2023-ra azt írtam, hogy a legjobb kerti évünk volt
eddig, akkor 2024-re a feljegyzéseim olvasgatása és képek nézegetése nélkül
csont nélkül vágnám rá, hogy ez volt a legborzasztóbb. Mégsem így áll a dolog,
legalábbis visszanézve a hátrahagyott digitális anyagokat, úgy tűnik,
közel sem volt olyan rossz, mint néha éreztem. De erről majd mindjárt.
 |
Egy tavaszi szüret
|
 |
Egy nyári szüret
|
Szóval „szukcesszió”. Azért így idézőjelben, mert ennek
nincs sok köze a természetes átalakuláshoz, sokkal inkább ahhoz az emberi
hozzáálláshoz, miszerint a kert az az élőhely, ahol az ember irányítja az
eseményeket. Most erről gondoljon bárki bármit, nyilván nem arra gondolok, hogy
meg tudjuk mondani, mi teremjen meg mikor, de kétség kívül hatalmunkban áll
(sajnos) pl. letérkövezni az egész udvarunkat. Van néhány helyzet a kertünkben,
ahol egyszerűen dűlőre jutottak a dolgok, és ha azt szeretném, hogy jobban
működjön a rendszer, akkor lépnem kell. Két ilyet emelnék ki, de jóval több
eset van. Az egyik a monília és főleg a meggyfák kérdése. Már tavaly írtam,
hogy eljutottam odáig, lépnem kell, és 2024-ben a tervezett dolgokat meg is
tettem. A menthetetlen fákat körbegyűrűztem, a kevésbé fertőzötteket (a
kajszikat is) erősen visszacsonkoltam az egészséges részig, és oltottam monília
rezisztens (vagy csak toleráns?) feketicsi meggyeket, amiből kettő meg is
eredt, illetve kaptam egy kedves barátunktól egy Cseresznyemeggy névre
hallgató fajtáról tősarjat, ez utóbbi esetben személyesen győződhettem meg
róla, hogy a szomszédos moníliával fertőzött fák ellenére ennek a fajtának
kutya baja sem volt. Emellett kivágtam az összes kis gyökérsarjat, amik a beteg
fákkal álltak kapcsolatban. Így a mérleg plusz három meggyfa, mínusz kb. 10-15
meggyfa, köztük kettő nagy. Most akkor kevesebb lett a kert, vagy több? Merem
remélni, hogy hosszú távon több, de ez nem fog egyhamar bebizonyosodni. A másik
példa is kicsit ilyen. Amikor ide költöztünk, már volt a kertnek kb. a közepén
egy fekete termésű eperfa. Szeretem ezt a fát, és sokszor hozott már szép termést. Még az elején egyszer eléggé elrontottam a metszését, túl nagy sebeket
csináltam, amit a fa azóta sem tudott kiheverni. A másik probléma, hogy most már olyan
hatalmas árnyékot ad a veteményesben a fa, hogy miatta nem nagyon tudnak
fejlődni az egynyáriak, ráadásul a gyökérzet is hatékonyabb, mint az egyéves növényeké, a locsolóvizet az eperfa tudja jobban megszerezni. A metszési hibát főleg azzal vétettem, hogy a fa
ideköltözésünkkor már túl volt a koronaalakítás korán, és későn akartam
korrigálni, hogy gyakorlatilag egy pontból tört ki 6-7 nagy vázág a törzsön. Az
okozott sérülések még most, több mint öt év elteltével sem tudtak körbezáródni,
még mindig nedvedzik tavasszal. Szóval ezeket a tényezőket összevéve úgy
döntöttem, kivágom a fát és a helyére egy nagyobb kerti tavat telepítek, amivel
a nyári időszakban remélek egy kis levegő páratartalom fokozást a
veteményesben. A fának egyébként már 4-5 magonca él a kertünkben, úgyhogy a
„vérvonal” nem szakad meg, mégis rossz érzés ilyen döntést hozni, de itt is úgy
gondolom, jobb lesz hosszú távon, több élelmet tudok termelni, és így
kevesebbet kell beszerezni külső forrásból.
 |
Kajszifánk nem sokkal virágzás után, és ez nem a fagy volt.
|
És akkor, hogy milyen volt 2024? Nem olyan rossz, mint
amilyenre emlékeztem. Nyáron nagyon melegünk volt és szenvedtünk a vízhiány
miatt, de az igazán extrém július-augusztustól eltekintve a többi időszakban
fejlődtek a növények, volt mit enni a kertből, úgyhogy igazából nem panaszkodom
amiatt, hogy nem fizetődött volna ki a befektetett munka, mert még így is
megéri pusztán anyagi alapon is, hogy olyan minőségű élelmiszert tudok az
asztalra tenni, amit sehonnan máshonnan nem tudnék biztosítani. Lelkileg pedig számomra megfizethetetlen, hogy van egy ilyen menedékünk. És ennyi bevezetésnek.
 |
A fészbúk oldalunkon megosztott napiszüret képekből egy kollázs. Nagyobb felbontású, meg lehet nézni közelebbről, ha rákattintasz.
|
 |
Veteményesünk az év különböző időpontjaiban. Figyeljétek nyáron a füvet alul.
|
Csapadék. Ez volt az igazán sarkalatos pont idén. Amire
most legjobban kíváncsi vagyok, hogy vajon ez volt a durvább vagy 2022? [pár
órával később] Na meg is csináltam az összesítést, 2024-ben összesen 465 mm
csapadék hullott itt. Ez az eddig általunk mért legkevesebb (2022 óta mérem,
szóval ez még nem jelent semmit, de attól még kevés). Szóval, igen, rosszabb
volt, mint 2022, pedig egészen júniusig úgy tűnt, vállalhatóan alakul. Június
elején még volt egy egész nagy zuhé is, aztán 06.10-08.17 között semmi érdemi
(három „nagyobb” eső volt: hat, hét és öt mm, és hat 3 mm alatti, amik a 30 fok
feletti hőmérsékletben a talaj felszínéig is épphogy elértek). Augusztus végén
megint 20 nap csapadék nélkül, majd szeptemberben végre jött víz. De 10.11-11.19.
között megint nem esett egyszer sem, ami számomra talán meglepőbb, mint a nyári
aszály, bár itt már annyival jobb volt a helyzet, hogy nem volt olyan meleg,
nem volt erős kipárolgás, hajnalban pedig tudott harmat keletkezni. Érdekes
módon júliusban még úgy éreztem a bőrömön, hogy párás a levegő, de aztán ahogy
húzódott az aszály, idén is eljutottunk arra a pontra, amikor már hajnalban nem
volt harmat és a levegő páratartalma téli szintre csökkent. Jelenleg a teljes
esővízgyűjtő kapacitásunk 5,2 m3 körül van, na ez idén kevés volt. Többször is
kifogytunk, szerencsére használhattuk a szomszédunk ásott kútját, de aztán az
is kifogyott, úgyhogy volt egy időszak, amikor muszáj volt vezetékes vizet
használnunk a növények életben tartására. Nincs ezen persze mit lamentálni, de
ez is hozzátartozik a számadáshoz.
 |
A függőleges kék vonalak a csapadékok idén, a piros vonal egy tavalyi grafikon a MET oldaláról, a napi maximum hőmérsékletet jelzi. Azért tettem egymásra a képet, mert ha nem is ugyanaz az év (még nem volt ugyanilyen 24-es kimutatás), jól mutatja, hogy a növényeknek akkor kéne a legtöbb víz, amikor a legmagasabb a hőmérséklet, mert ilyenkor a kipárolgás és a nap szárító hatása is sokkal erősebb.
|
Ha pedig már ilyen jól megcsináltam a hangulatot, lássuk, mi
nem volt még jó idén.
- Kezdeném a kártevőkkel, ahol már nem sok meglepetés ér
minket, de azért vannak bosszantó dolgok. Továbbra is talán a meztelen csigákkal
vagyok a legkevésbé kibékülve pusztán azért, mert ők hajlamosak palántakorban
az egész növényt megölni, míg más kártevők azért jellemzően hagynak nekünk
valamit, a hagymalegyes újhagymát meg lehet enni, a poloskás paradicsom egy
szintig még élvezhető, a földibolha is ritkán jut el addig, hogy totális kárt
okozzon (de legalábbis már nem vetek nyáron olyan növényt, amit bánthatnának).
A spárgalégy jelenlét is eléggé erősödött a kertben, de attól még a sípok
ehetőek, némi elégtételt is jelent számomra, ha néhány nyüvet is kisüthetek, ez
biztos van, akinek undorító, én ezen már nem izgatom magam, a gyerekeknek meg
nem kell nagydobra verni. Még amivel eddig nem találkoztam nagy számban és új
volt, az a gyapottok bagolylepke hernyója, ami szintén arról nevezetes, hogy
ahelyett, hogy szépen kisajátítana magának egy paradicsomot és azt eleszegetné,
módszeresen jár termésről termésre, és mindet szétrágja a kocsány
csatlakozásnál. Igazából elvi problémám van ezekkel a kártevőkkel, hogy
tulajdonképpen maguk alatt vágják a fát, de persze tudom, hogy itt is csak
antropomorfizálok, nem kéne kertész mentalitást elvárnom minden élőlénytől.
 |
Spárgaléggyel fertőzött spárgasíp. Ettől még azért megesszük, de nem örülünk nagyon.
|
- A kórokozó gombákkal idén általában nagyon jóban voltunk,
mert a nyári aszályban esélyük sem volt semmit csinálni. Októberben még olyan
egészséges volt az első vetésű uborka lombja szabad földön, hogy nem győztem
ámulni. Hozzá tartozik, hogy kaptam egy nagyon ellenálló erdélyi paraszt uborka
névre hallgató fajtát, ezzel sikerült ezt elérni. Viszont a teljes képhez az is
hozzátartozik, hogy a monília helyzet egyre rosszabb, idén nem a fagy miatt nem
lett kajszink és meggyünk, hanem a monília miatt. Ezzel kapcsolatban sikerült
előrébb lépni, erről már írtam a bevezetésben. Ide még csak annyit, hogy
szokásommal ellentétben megpróbáltam egy élő gomba (Tyra) készítménnyel
menteni, ami menthető, de a kontroll növényekhez képest az égvilágon semmi
különbséget nem láttam a permetezett egyedeken. A technológia elvileg az árusító
által javasoltnak megfelelt, viszont egy ismerőstől kaptam a spóra anyagot,
lehet, hogy már nem volt életképes, mert elég sokáig állt megbontva a hűtőben.
 |
Erdélyi Paraszt uborka levélzete szeptember 18.-án. Ezt a tövet május végén vetettem. |
- Talán az idei legnagyobb bánatom a veteményesbe behozott új
fajtákkal kapcsolatos. A génbanktól sikerült kikérnem környékbeli
tájfajtákat, és leírhatatlanul izgatott voltam miattuk. A laskatöknek és a
cukkíninek valószínűleg rossz éve volt nálunk, így ott a csalódásom megoszlik
több tényező között, de a pusztaszabolcsi paprika és a székesfehérvári cékla
eléggé lelombozott. Mindkettő nagyon szépen csírázott, és gond nélkül
növekedtek, csak idővel kiderült, hogy még távolról sem egységes a genetikai
állomány, a céklák jórészt inkább mángoldok, azokból is volt fehér nyelű,
rózsaszín nyelű, különböző méretek, de használható cékla egy sem. A paprikánál
információt nem kaptam, hogy mi lenne a begyűjtött fajta kinézete, de kb. húsz
tőből nagyjából húszféle kinézetű paprika lett. Mivel a csípősek nálunk nem
nagyon fogynak, ezért az egyetlen édes fehér tövet megpróbálom átteleltetni, de
nem fűzök nagy reményeket a továbbszaporításhoz, mert tudtommal a paprika elég
sok génkészletet cipel magával, és emiatt nagyon sokáig tart teljesen letisztítani
egy fajtát, hogy stabil legyen a megjelenése.
 |
Pusztaszabolcsi tájfajta paprika, de inkább sok tájfajta paprika hibridje.
|
 |
Székesfehérvári tájfajta nem cékla - a levélnyélből azért készült savanyúság.
|
-
A nyári időjárás egyik hozadéka volt még az az elképesztő
erősségű uv sugárzás, ami sok növénynél nyáron hozta el az őszt, a ribizlik,
mézbogyók levelei ropogósra száradtak és lehullottak. Ősszel aztán újra hajtott
a legtöbb, de több növényt elvesztettünk. A paradicsomoknál is komoly égések
keletkeztek a bogyókon, illetve volt csúcsrothadás is dögivel, ami jellemzően
nálunk nem a kálium talajban lévő hiánya miatt alakul ki, hanem, mert pl. olyan
meleg lesz a talaj, hogy a növény már nem tud felvenni tápanyagokat, pl. a
káliumot sem.
-
Volt néhány faj, aminek búcsút mondtam idén, egyik az oca,
ami egy nagyon aranyos kis gumós növény, de idén sokkal rosszabb termést
produkált, mint tavaly, pedig többet foglalkoztam vele, ilyen esetekben pedig inkább
fordulok olyan fajok felé, amivel vannak sikereink (a másik dél amerikai gumós,
a yacon például jól sikerült). Holdbabbal sem fogok többet próbálkozni, bár itt
ismerősök beszámolói alapján tudhattam, hogy mire számítsak. Mégis lenyűgöző
volt, hogy néhány tő holdbabból olyan egészséges sűrű lugasom lett, mint soha
más babféléből, sötétzöld, egészséges lomb, de egyetlen szem bab sem termett
rajta. Lehet, hogy ha még van három hónap tenyészidő, akkor eljutottunk volna
oda is, dehát nincs. Gombarönkjeink kimerültek idén teljesen, a laskák már
tavaly, a shiitakék meg hiába indultak meg tavaly, nem akarnak többet teremni.
Már gondolkozom egy újabb gombás kísérleten, remélhetőleg tavasszal neki tudok
fogni.
 |
Ősszel voltak szép gombák a kertünkben, bár nem olyan számban, mint tavaly, de azért hiányzik a finom laskagomba.
|
 |
Ezek a szürkéslila pereszkeként azonosított gombácskák a veremben nőnek maguktól a falból. Elég izgalmas társaság, nem tudom, hogy keveredtek ide.
|
-
Sajnos idén későn jutottam el a fás dugványok megszedéséig
és faiskolába duggatásáig, ezért nem lett olyan sok szaporítóanyag, mint
lehetett volna. Sajnos általában az év végi teendők miatt idáig már nem szoktam
eljutni a kertben, inkább a pénzkereső munkákkal kell foglalkozni, viszont ha bejön egy
hosszabb fagy januárban, ami teljesen természetes lenne, akkor előfordul, hogy
már csak február vége felé tudom begyűjteni a dugványokat, az pedig már elég
késői, valahogy időt kéne szakítanom rá még decemberben.
 |
Idén legalább az oltóvesszőket sikerült idejében begyűjteni.
|
-
Kerti bénázásaim közül utolsónak emlegetném fel, hogy jól
eltoltam idén a fokhagymatermést, mert az amúgy gyönyörűen alakuló fokhagyma
ágyásba vetettem köztesnek hónapos retket. Nagyon jól sikerült, ettünk belőle
egy csomót, de annyira szépen fejlődött, hogy úgy gondoltam, hagyok magfogásra
is néhány tövet, mindig olyan sok retekmag fogy, így akkor lesz saját. A
retekmag egyébként nagyon jól is sikerült, de a brutális méretűre megnövő
virágzó tövek úgy elnyomták a fokhagymát, hogy sikerült az eddigi legrosszabb
fokhagymatermést betakarítani. Egy másik figyelmetlenség részemről, hogy a nagy
kedvenc Red Giant mustársalátáról is fogtam magot, de nem vettem észre, hogy
pár ágyással arrébb a szintén B. juncea fajba tartozó szareptai/barna mustár
virágzik ezerrel. Meg voltam róla győződve, hogy az csakis fehér mustár (S.
alba) lehet, de amikor sárga helyett fekete magja lett, akkor elkezdtem vakarni
a fejem, és a képek alapján sikerült kideríteni, hogy valahogy volt egy fél
ágyásnyi barna mustár a kertben, amit nem én vetettem. Nem tudom, hogy került
oda, mert ilyen vetőmagot soha nem vásároltam, talán avarral hoztam be, vagy
valamelyik takarónövény mag között volt, a lényeg, hogy ezzel sikerült
csinálnom egy hibrid mustársaláta állományt. Szerencsére nem nagyon látszik a
következő generáción, úgyhogy legalább használható valamire a mag, meg fogjuk
enni.
 |
Gyenge idei fokhagymatermés.
|
-
A negatív szériát lezárandó még felemlegetném a tavalyi
lekvárjainkat, amik ugye főleg idén fogytak el. Rossz ötlet volt minden bogyós
gyümölcsöt egybe keverni és lekvárnak megfőzni. Sokkal több értelme van külön
málna, szeder, egres, stb. lekvárt csinálni, amiknek van egy sajátos íze, mint
egy mindent bele nagy lekvárt, ami nem annyira karakteres ízű, cserébe rengeteg
ideig tart megenni. Persze azért elfogyott és biztos van olyan, akinek meg ez
ízlene jobban, de nekünk jobb a gyümölcsöket külön hasznosítani. Vannak persze
azért jó társítások, mint a cseresznye-ribizli vagy a szeder-berkenye. A másik
a kajszi lekvár. Talán a kedvenc lekvárom, de már évek óta nem volt annyi saját
gyümölcs, hogy saját barackból főzzük. Tavaly vettünk hozzá helyi termelőtől
gyümölcsöt. Valami francia fajtát termesztenek, és csodálatosan néznek
ki a barackok. Mély sárga alapszín rózsás árnyalatokkal, rózsás pöttyökkel,
katalógusba nem lehetne szebbet fotózni. És olyan borzasztó tiszta sav az
egész, nulla cukorral, karakterrel, hogy elhatároztuk, soha többé nem főzünk
vásárolt barackból lekvárt. Inkább csinálunk a fosókából, mert abból mindig
van, az is van olyan finom, mint ez a külsős kajszi. De igazából nagyon
remélem, hogy lesz még elég Pannónia kajszink, hogy abból főzzünk, mert az hét
nyelven beszél.
 |
A lekvár, ami nekünk legjobban ízlik, az ilyen kicsit túlérett, földről szedett barackból készül. Persze nem kell megvárni, hogy rohadni kezdjen, de előfordul, hogy ez már a fán elindul, ezekből is lehet viszont sokszor egészséges részt kivágni. Sajnos ilyen kevés termésből nem érdemes lekvárnak nekiállni.
|
 |
Ennek a maréknyi szép baracknak az a különlegessége, hogy saját oltásom első termése. Nagy Pannónia kajszi fánk oltóvesszőjét tettem fosóka alanyra, és bizony idén már termőre fordult, nagyon örülök neki. 2022-ben oltottam egy 2021-es alanyt.
|
 |
Ez pedig csak a vicc kedvéért: 2024 legnagyobb szedre és legkisebb barackja.
|
És akkor vége a siránkozásnak, jöjjenek a jó dolgok, amiről
írni is sokkal jobban esik, és több van belőlük, mint negatívumokból.
 |
Például rögtön itt egy csodás fürt Moldova szőlő, amit nagyon szeretünk, mert remek íze van és ellenálló, vegyszermentesen termeszthető fajta.
|
- Mindenekelőtt már nem újdonság, hogy Rita rengeteget
segített a kertben, és ugyan ennek az egésznek én vagyok alapvetően a felelőse,
de nélküle nem ment volna. Az ő érdeme, hogy nyáron nem pusztult el minden a
szárazságban, és hogy ami túlélt, az szeptemberben fel tudott éledni és ételt
adni az asztalra. Hálás vagyok érte, hogy jó csapat vagyunk és kiegészítjük
egymást.
-
Idén is volt először termő növény a kertben, és nem is épp
pár szemről van szó, hanem mindjárt több, mint 40 kg gyümölcsről. Ez a Tone
Wase fajtájú datolyaszilvánk, amivel nem is nagyon gondoltam eddig, tudtam,
hogy egyszer majd teremni fog, de nem nagyon érdekelt, hogy mikor. Nagyon jó
érzés volt késő tavasszal észrevenni a kis marcipánszerű virágokat a fán és
figyelni, ahogy a több száz kis terméskezdemény növekedni kezd. Semmit nem
tudtam erről a fajtáról, és nem is lehet túl sok információt találni róla, de
azt kell mondjam, összességében jó választás volt. Nem túl sokáig tárolható
fajta (12.30.-án ettem meg az utolsó szemet), de sokkal finomabb, mint a
legismertebb Tipo fajta, keményen csersavas, de magától rekeszben
lekvárszerű állagra érik. Amíg kemény a húsa, remekül lehet aszalni, én
kipróbáltam szeletelve is (ez a megbízhatóbb megoldás) és egyben is hámozva, ez
utóbbinak egy része sajnos a cserépkályha fölött is bepenészedett, de ami jó lett az mennyei. Egy hatalmas
probléma van az aszalt datolyaszilvával: túl finom. Azt gondoltam, micsoda jó
gyümölcs tartalék lesz ez télire, ha már idén csak pár szem alma lett, de már
el is fogyott az összes, pedig húsz kilót biztos leaszaltunk. Nagyon nehéz neki
ellenállni, és bárkit kínáltam vele, hasonló véleményen volt.
 |
Nem egy rovarkedvenc, de szerintem nagyon különlegesek ezek a virágok.
|
_result.jpg) |
Szépen meg volt terhelve a fa, de bírta.
|
 |
Tone Wase datolyaszilva testközelből: ezzel a hamvassággal az egyik legfotogénebb gyümölcs.
|
 |
Balra aszalás szeletenként aszalógépben, jobbra egyben hámozva, kályha felé lógatva.
|
-
Egy másik első a kertben idén: megérkeztek a baglyok! Több
fámat és rengeteg gyökérzöldségemet ették már ki a pockok a kertben, így nem
kevés elégtétellel töltött el, amikor megtaláltam az első bagolyköpeteket a
kertben, madarász ismerősünk azt is beazonosította, hogy jó pár pocok
maradványai vannak egy-egy ilyen köpetben. Az odúkat még szerintem nem
használják, de remélhetőleg arra is sor kerül. Ja, mert csináltam egy új
bagolyodút is, aminek az anyaga ugyan nem ideális (egy brutális vastag
vízcsődarabot találtam egyszer, ami már régóta csak állt a kertben), de olyan
helyre tettem, ahol egyáltalán nem éri direkt napfény, így nem tud
túlmelegedni, és megdöntöttem, hogy ha valaminek ki kell folynia, az tudjon
távozni. Remélem elnyeri a madarak tetszését a megoldás. Karácsonyra pedig kaptam egy D-odút, így ez is kínál lehetőségeket.
 |
2024 elején összerakott sufni kuvik odú. |
|
 |
Bagolyköpet testközelből.
|
 |
Az ajándékba kapott D-odút már kihelyeztem a Carmen cseresznyefára.
|
-
A tavalyi összefoglalómban nyavalyogtam a nyári palántázás
miatt, ami továbbra sem egy sikertörténet, de egy fajjal kapcsolatban ki kell
javítanom magam. Írtam, hogy a karfiolok is milyen gyöszöttek lettek, semmire
sem megyek velük, erre egy január eleji reggelen, amikor nézelődtem a kertben,
teljesen szürreális módon azt vettem észre, hogy a szabadföldi karfiolok
lomblevelei között meglehetős karfiol virágzatok lapulnak. Gondolom a
szokatlanul meleg időjárás és az enyhe tél a ludas a dologban, de azóta is azt
gondolom, elég egyedi élményben volt részünk a januári saját szabadföldi
karfiolszürettel. Ki tudja aztán, lehet, hogy az eljövendő években még ennél cifrább
dolgokat is láthatunk. Ez legalább egy szép emlék marad.
 |
Váratlan karfioláldás januárban.
|
-
Ha pedig már keresztesvirágúaknál tartok, akkor a brokkoli
nálunk továbbra sem működik nyári palántálással, mint minden értelmes embernél,
csakis kora tavaszi vetéssel. A tavalyi hibrid helyett beszerzett Limba fajta
nagyon jól megállta a helyét, elégedett vagyok vele, kisebb fejeket hozott,
mint a hibrid, de a fiók rózsák ezekből is elláttak minket egész évben. És ha
már a fajtaválasztás fontosságánál tartunk: éveken keresztül próbáltam mindenféle
forrásból olyan jégcsapretket szerezni, ami tényleg olyan lesz, mint egy
jégcsap, és nem csak egyből magszárba megy, vagy a föld felső öt centijében
szerencsétlenkedik. Azt gondoltam, ez van, nálunk ez egyszerűen nem megy, de
ezt meg kell cáfolnom, igen is létezik olyan retek, ami normális jégcsappá
hízik a mi kertünkben is. Ez pedig nem más, mint a Mino Early névre hallgató
daikon retek fajta, amit a talajreformosok már évek óta népszerűsítenek itthon (csak most már kisebb kiszerelésben és nem keverék részeként is kapható).
Ha elégedetlenek vagytok a bolti jégcsapretkekkel, tegyetek vele egy próbát,
emberi fogyasztásra is alkalmas, nem csak takarónövénynek.
 |
Limba brokkolik június elején.
|
-
Tavaly szépen sikerült felszaporítani a Red Noodle lila
hüvelyű méteres bab magjait, úgyhogy idén már nem fogtuk vissza magunkat és
zöldbabként fogyasztottuk. Hát, azt kell mondanom, nem jutott belőle főzésre.
Olyan szinten élmény nyersen elropogtatni a zsenge hüvelyeket, hogy az utolsó
szálig lelegeltük. És ez egy bab, ami terem! Volt a kertben még hagyományos
bokorbab kétféle is, összesen talán két-három marékkal sikerült belőlük szedni.
A Red noodle-ből nem tudok mennyiséget mondani, mert amint volt 4-5 hüvely,
akkor hoztam be vacsorára, így elég nehéz megbecsülni a termésmennyiséget, de
mindenesetre nagyon elégedett voltam vele. Hozzá kell még tennem a történethez,
hogy egy zalai barátunk jóvoltából idén egyszer szüreteltem értelmes mennyiségű
zöldbabot is, ugyanis kaptam egy futó fajtát, amit elég hamar palántáztam, és
így még júniusban volt alkalma teremni az aszály előtt.
 |
Réka zöldbab fajtája, ami levesbe került. Évek óta nem ettünk főttételben saját zöldbabot.
|
-
Ha már írtam negatívumként a kártevőket, akkor pozitívumként
is fel kell hoznom őket. A tavasz első felében alig volt meztelencsiga a
kertben. Hogy ez annak köszönhető, hogy voltak -8-9 körüli fagyok, hogy nem
használtam avartakarást az ágyásokon, hogy fejlődik a kert csigaragadozó állománya?
Fogalmam sincs! Ennek persze nem örülök, de ez az igazság. És mivel május
vége körül már újból nőtt a csiganyomás, ezért nem is hiszem, hogy valaha rá
fogok jönni, mi volt oka a szerencsénknek. Viszont látható eredménye lett,
mivel az áprilisban elvetett egynyári virágok nagyon szép számban kikeltek, és
idén végre újra gyönyörködhettem pillangóvirágokban, rézvirágokban,
büdöskékben, amiket annyira szeretek.
 |
Szépséges sáfrányos szeklice, amit még szintén nem sikerült korábban kinevelni.
|
 |
Ilyen szemet gyönyörködtető ágyásaink lettek idén.
|
 |
A pillangóvirágokkal nem lehet betelni.
|
-
Tavaly szintén írtam, hogy az avarkomposztálónkat egy pár
méteres füves sáv választja el a veteményestől, és ugyan a lombkomposztban
hemzsegnek a lótetvek, a füvön nem mennek át a veteményesbe. Ebben nem volt
igazam. Idén elkezdtem látni némi kártételt pont azon az oldalon, ahol a
komposztálás zajlik, ráadásul volt egy konkrét rémálmom egy éjszaka, amiben
mindent elborítottak a lótetvek, úgyhogy másnap fogtam magam és csináltam egy
lótetűcsapdát végig a veteményes mellett. Ez egy pofon egyszerű szerkezet, egy
fém árok leásva a földbe, a végén pedig két edény, amibe bele tud pottyanni
minden szerencsétlen, ami nem tud kimászni az árokból. A csapdát javallott
minden nap ellenőrizni. A lótetűket el lehet tenni láb alól, a többi élőlényt
pedig szabadon engedni. Néhányszor kisebb gyík is beleesett a bödönbe, de ez
nem volt jellemző, viszont mindenféle bogarak előfordultak, innen is tudom,
hogy pl. jelentős holyva, futrinka és futóbogár állomány van a kertben, amik
segítenek kordában tartani a csigaállományt. Őket kicsit irányítottan is
engedtem szabadon, olyan helyeken, ahol sok kárt okoznak a csigák. Fontos még,
hogy a csapda-bödönök alját érdemes apró lyukakkal perforálni, hogy ne tudjon
megállni benne a víz.
 |
Az avarkomposztálás továbbra is forgatás nélküli prizmában történik.
|
-
Kerti praktikák tekintetében nem sokat újítottam idén, de
volt egy ötlet, ami talán másnak is hasznos lehet és bevált. Nyáron a nagy
melegben ugye elég nehéz olyan növényeket palántálni, amik csak hűvösebb időben
csíráznak, mint a saláták vagy céklák, de ugye az őszre készülve szeretné az
ember, ha lennének kész palántái, amikor már végre elviselhetővé válik a meleg.
Na ezt a problémát megkerülendő idén nyáron a veremben csíráztattam az ilyen
magokat, egyszerűen bevetett tálcástul beraktam a verembe az egész csapatot és
pár nap elteltével naponta nézegettem, hogy indulnak-e már. Így sikerült
kikeltenem egy csomó olyan növényt, amit kint nem lett volna esélyem. A másik
hasonló dolog inkább projekt, mint trükk, nevezetesen, hogy a ház előtti részt,
ahonnan a műhelyem nyílik, a gyalupad elpakolásával átalakítottam egy kis
konténerkertté, egy alacsony lábazaton helyeztem el használt festékes és más
vödröket (kilyuggatott aljúakat), ezekbe ültettem növényeket. Azért nem sima
ágyást csináltam, mert egy lebetonozott, de egyébként elég jól benapozott
területről van szó. A nagy eredménye ennek a megoldásnak az, hogy mivel szeretünk néhány fajból több
fajtát is fenntartani, így ki tudjuk védeni a keresztbeporzódást. A rovarporzású növényeknél kifejezett kihívás ez kis kertben, pláne, ha
valaki nem szeret műanyagot használni. Így, hogy a teljes ház
elválasztja a hátsó veteményest és ezt a ház előtti minikertet, ide
nyugodtan tudok ültetni plusz egy fajta paprikát, padlizsánt, tököt (bár ez
utóbbihoz nem elég nagy a hely). Idén ez remekül működött.
 |
Egy régebbi készítmény, az üvegdoboz is még működik a kertben, de már nincs sajnos mozdítható állapotban.
|
 |
Ettől függetlenül még így is hasznos mikroklímát nyújt koratavasszal és télen.
|
-
Ha pedig már a projekteknél tartunk, idén a nagy kerti
infrastruktúra fejlesztéseimmel nem sokat sikerült haladni, de azért a semminél többet. Az évek óta készülő üvegházunk eljutott arra a fázisra, hogy kész van
az alapja, rá van szépen ültetve a váz, már csak be kell ragasztani az
üvegeket, és vágni újakat a hiányzók helyére. Egy másik régi vágyam valósult
meg a ház mögötti féltetővel, amit két öcsémmel cserepestül két nap alatt
raktunk össze (persze kellett az hozzá, hogy az anyagait éveken keresztül
gyűjtögettem, illetve hónapokkal korábban egy napon keresztül betonoztam a
tartóoszlopok pilléreit). Mivel eddig a házunknak semmilyen kültéri fedett
része nem volt, eső elől sehova nem lehetett beállni, és a nem kevés dolgot,
amit év közben kint szoktunk szárítani szabad levegőn, eddig minden
alkalommal a házba kellett bemenekíteni. Innentől a tető alá fogom tudni
fellógatni a fokhagymát, a szárított magszárakat, fűszer- és gyógynövényeket.
Persze nem én lennék, ha a tető alatti részt is sikerült volna véglegesre
kialakítani, itt azért még sok munka vár, de ez így is hatalmas előrelépés. A
verem földtakarása még mindig nincs teljesen kész, de amikor volt alkalmam rá,
építettem a fedést. Egy kedves szomszéd felajánlott egy jó adag töltőföldet,
csak még épp nem volt időm elhozni, úgyhogy ez még a jövő zenéje. Szintén régi
elképzelést sikerült megvalósítani év elején, amikor épp egy kevésbé hajtós időszakban
készítettem jó pár tartós rovarlakást. Ezek hasonlóan néznek ki mint a
madárodúk, csak az első faluk hiányzik, helyette csirkeháló van kifeszítve,
hogy a madarak ne szedjék szét a tölteléket, ami olasz nád és nádfonat. Az
ötletet is ez a két anyag adta, ugyanis a korábbi években megfigyeltem, hogy a
különböző rovarok nagyon szeretik az IBC tartályainkat napsugárzás ellen védő
nádfonatba készíteni fészkeiket. A ház előtt az egyik tartály belső fele tető
alatt van, ezek a védett nádak nagyon kelendőek, úgyhogy arra gondoltam,
megkönnyítem a rovarok dolgát azzal, hogy védett helyen nagy mennyiségű ilyen
menedékhelyet kínálok fel. Az olasz nádat karónak használjuk elsősorban, itt
pedig minden télen megfigyelhető volt, hogy a szárak oldalát kilyuggatta
valamilyen madár, vélhetően rejtőzködő rovarok után kutatva. Ha pedig kutattak,
akkor valószínűleg volt is mit, így ezt az anyagot is beépítettem a
rovarlakásokba. Egy másik hasonló ötletet is megvalósítottam, ebben az esetben
Gyulai Iván adta meg a löketet, ugyanis egy már általam korábban ismert
fülbemászó-menedékként leírt ötletet gondolt tovább. Itt arról van szó, hogy
egy virágcserepet fejjel lefelé fordítva lógatunk fel, és valamilyen szálas
száraz növényt rögzítünk bele, amiben el lehet bújni. Egyszer már csináltam
régebben ilyet, de akkor az eredeti ötlet alapján műanyag cseréppel próbáltam,
aminek a nyílására raschel-hálót kötöttem, és ez így nem tetszett, mert hamar
tönkrement, ráadásul műanyag volt az egész. Gyulai Iván viszont ugyanezt
megcsinálta agyagcseréppel, dróttal, amik mind voltak itthon a kertben, úgyhogy
én is legyártottam rögtön 3-4 ilyen menedéket.
 |
Egy faliméh nézelődik
|
 |
Rovarmenedék, mögötte virágzó mandulafa.
|
 |
A szép tőrös darázs nem a rovarszállások miatt van jelen, hanem mert lárvája a kertben lévő nagy mennyiségű ágaprítékon élő orrszarvúbogarakból táplálkozik. Imágó korában pedig a virágzó növényeket látogatja.
|
-
A szomszédos utcában van egy nagyon kedves szomszéd, aki
idén teljesen váratlanul felajánlotta egy teljesen permetezés nélküli
körtefájának teljes termését nekünk. Több rekesznyi hibátlan körtét szedtem le
a fáról, amik egész ősszel etettek minket és készítettünk belőle körtebort is,
ami viszont nem lett annyira finom. Lehet, hogy ecet lesz belőle, majd
meglátjuk. A lehullott terméseket is összeszedtem, remek komposztanyaggá vált a hullott avar mellett.
-
A ház előtti szűrőfal (ez tulajdonképpen a kertünk védőfala
az utca felől, már évek óta dolgozom rajta) is idősödik, itt is fordulópontra
jutott a vegetáció. Sok felesleges növényt ültettem ki ide, de a hangsúlyt a
gyors növésű, pionír fásszárúakra helyeztem, ezért sok bodza, nyári orgona,
akác van itt. Most eljutottunk oda, hogy ezek a pionírok szépen megerősödtek,
úgyhogy idén ősszel, amikor megjöttek az esők, masszívan visszavágtam a kezdeti
egyedeket, hogy átengedjék a fényt az időközben beültetett második körös
növények számára, amik főleg különböző gyümölcstermők, ribizlik, eperfa,
kökények, szilvafák, mogyoró, indián banán. Nagyon izgalmas figyelemmel kísérni
és alakítani ennek az életközösségnek az útját.
 |
Utánpótlás Pannónia kajszik faiskolában. Ezeket egy általunk szervezett helyi kertésztalálkozón készítettem, próbálom népszerűsíteni a gyümölcsoltást. Nem vagyok benne profi egyáltalán, de ezeknek több mint nyolcvan százaléka megmaradt.
|
-
Kellemes meglepetés volt, hogy ugyan idén télen akadt
rendesebb hideg idő (-9 fok volt a legalacsonyabb itt nálunk, ha jól
figyeltem), az áttelelésre földben hagyott yacon rizóma átvészelte az
időjárást, és tavasszal szépen kihajtott. Ez a növény alapvetően nem bírja a
fagyot, de megfelelő takarással ezek szerint átteleltethető.
 |
Az idei yacon gumó termés három tőről. Lett legalább tíz új rizómám is belőle, így jövőre még több tövet tudok indítani. Mivel nagyon könnyen törnek a gumók felszedéskor, ezért a törött felületet hamuba szoktam mártani, hogy ne penészedjen be, kevésbé romoljon. Ilyen formában veremben majdnem egész télen eltartható. Betárolás után érdemes is várni egy kicsit a fogyasztással, mert az édes íze csak pár hét után jön meg.
|
-
Idén is tanulhattam elméleti újdonságokat is. Hangszerjavítás közben továbbra is sokszor hallgatok előadásokat, podcasteket. A
legizgalmasabb számomra most dr. Christine Jones egyik előadása volt, amiben a magok felületén és belsejükben lévő mikrobiológia volt az egyik téma.
Újabb kutatási eredmények igazolják, hogy a növények a vetőmagjaikba olyan
velük együttműködő mikro élőlényeket is beépítenek/beinvitálnak, amik aztán a maggal a
következő generációs növény számára is elérhetőek lesznek. És ez az
együttműködés jelentős, a csíranövények mindenekelőtt ezekkel a hozott
paránylényekkel teremtenek kapcsolatot, ezek segítségével tájékozódnak az
élőhely kezdeti feltételeiről, és csak később kezdenek a talajban amúgy jelen
lévő idegen mikrobiológiával kapcsolatba kerülni. Ez számomra azt jelenti, hogy
sokkal nagyobb jelentősége van a házi magfogásnak, mint eddig gondoltam,
ugyanis nem csak a növényfajtát visszük tovább, hanem a mikrobiológiát is
tenyésztjük, ebben is előreléphetünk, ha gondos gazdák vagyunk. És még egy érv
az agresszív magkezelési és csávázási eljárások ellen.
 |
Ezekben a magfogásra érett uborkákban is már benne vannak a jövő generációval együttműködő mikrobák legfontosabb tagjai.
|
-
Idén is végeztünk civil munkát, amennyire időnkből és energiánkból
telt, és amellett, hogy sok munka volt, rengeteg örömet szerzett a Magház Egyesület tagjának lenni. Továbbra is azt gondolom, ez az egyesület azt
csinálja, amit én is akarok csinálni, így nem nehéz kapcsolódni a többiekkel,
ők is nagyon hasonlóan gondolkodnak. Idén is voltak magbörzék, eljutottam
néhány egészen nagy eseményre, például Biatorbágyon egy hatalmas
koncertteremben adhattam elő, vagy néhány csapattaggal együtt kijutottunk
Erdélybe, Kispetribe, ahol egy hétvégén keresztül próbáltuk átadni a
tudásunkat (itt és itt olvashattok róla), és cserébe felejthetetlen erdélyi vendégszeretetben volt részünk.
Idén én vittem az egyesület támogató tagságának koordinálását, ami számomra
nagyon inspiráló feladat, mert így kerülhetek kapcsolatba azokkal az
emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak, de még csak most kezdenek ismerkedni
ezzel a világgal, vagy épp valamivel később kezdtek el foglalkozni a
mezőgazdasági sokféleséggel, mint mi. Mindig feltölt, ha ilyen emberekkel
beszélgethetek, még akkor is, ha sokszor csak kérdésekre próbálok válaszolni.
Azt érzem, ez a szerep nekem való.
 |
Ajándék magcsomagok és magbörzés felszerelés összeállítása folyamatban.
|
-
Végül két saját dilivel fejezném be az örömteli dolgok
számadását. Az elsőt úgy neveztem el, hogy madár pottyantotta faiskola. Idén
hatványozottan megfigyeltem, hogy a veteményesben elhelyezett betonvashálók
tövében nagy számban kelnek ki mindenféle gyümölcstermő évelő növények:
ribizlik, csipkebogyó, vadszőlő. Ezekre a növényekre általában odafigyelek, mert
ugyan a gyümölcstermőknél a klónozás a bevett szaporítási mód, evolúciós
szempontból a magról vetés előrébb visz, és mikor lenne nagyobb szükség a
genetika változatosabbá tételére, ha nem az eszement módon változó klíma
idején. És ide kapcsolódik a másik dilim, miszerint be kell vallanom, hogy az
egyik kedvenc tevékenységem a veteményesben a gazolás. És ez valószínűleg azért
van, mert lehet, hogy máshogy csinálom, mint a legtöbben. Eleve egy recés kis
konyhai kés van a kezemben, nem szoktam a gyökereket kihúzni (a szulák, a
tarackbúza és a pimpó a kivétel), csak elvágom a leveleket a föld felszínénél.
Másrészt addig nem szedek ki semmit, amíg nem tudom, hogy mi az, úgyhogy az
egész inkább egy ilyen botanikai vizsgálat, mint amikor pl. felmérik egy legelő biodiverzitását, körbehatárolnak egy területet, és azon belül meghatároznak minden egyes
növényfajt. Na én valami ilyesmit csinálok, csak kevésbé kötelességszerűen,
mindenesetre nagyon élvezem. És tudom, hogy ez totál nem hatékony, és
valakinek, akinek a miénknél sokszor nagyobb kertje van az összes haja
kihullana, ha így kéne csinálnia, de nálunk nincs sok gyom a veteményesben,
megtehetem, hogy ilyen furcsa módon álljak neki a feladatnak.
 |
A képen látható vörös fejes áttelelő saláták közötti néhány pitypangból például már olyan kevés van a kertben, hogy legfeljebb akkor szoktam levágni a leveleiket, ha nagyon elterpeszkednek.
|
Most pedig jöjjön a már szokásos összesítés a kertben
termett élelemről. Számokkal továbbra sem szolgálhatok, öt kategóriába soroltam
a termesztett növényeket.
Kiemelkedően jól sikerült: Kayac karfiol (a januári
meglepetés miatt), hónapos retek (tavasszal és ősszel is), áttelelő vörös fejes
saláták, Gigant karalábé (az örök és ellenálló klasszikus), vörös mizuna, Red
Giant mustársaláta, egynyári borsikafű (ami végre kikelt magról), elefánt
fokhagyma, Teréz, Moldova, Néró szőlők, Tétényi Kedvenc és Bőtermő mandula
(most volt először értékelhető termés), Tone Wase datolyaszilva (első termés)
Bőséges és jó minőségű: Kerekegyházi tf. lóbab, téli porcsin,
mohafodrozatú petrezselyem levél, Limba brokkoli, Scarlet és Vates tépőkel,
Adonyi és Kocsi tf. saláta, yacon, Sárándi tf. bazsalikom, Somoskői tf. paradicsom,
Kabocha sütőtök, kolbásztök, Red Noodle méteres bab, Robin Gud padlizsán, „Tibi”
mák, ribizlik, Black Jewel szedermálna, málnák (nyári
terméskör), Pui malabár spenót, Carmen cseresznye, Nagykátai tf. amaránt,
egres, fanyarka, fekete berkenye, opar gyöngyei, Matador spenót
Számottevő mennyiség: Nantes 2 és sok más fajta sárgarépa
(végre), rukkola, koriander, újzélandi spenót, Erdélyi Paraszt uborka, „Réka
fekete” zöldbabja, lila és tápiói 96 édeskrumpli, újhagyma, Pál cseresznye, fekete faeper, Bajai tf.
homoki bab, Faggiolino d’Olico di Veneto homoki bab (nem termett annyit, mint a
bajai és hosszú hülye neve van, úgyhogy ezt passzolom jövőre), Ráckeresztúri tf.
vöröshagyma, lila krumpli, Elefántormány-, Marconi Piros Édes-,
Pusztaszabolcsi tf. paprika, az összes többi paradicsom, balatoni rózsa
krumpli, nyugat-indiai uborka, sarjadzó salotta hagyma, rebarbara, Albin és
egyéb gumós zeller, földieper, luffatök, szeder, cukorgyökér
Kóstolónak: Florina alma, kelbimbó, vörös pak choi, Debreceni
Világoszöld és Kelvedon csodája borsó, Bremer Scheerkohl szibériai kel, kapor, Perun és Black Beauty paradicsom, Zöld
Kard saláta, tatsoi, Ponca sütőtök, egérdinnye, Louisiana Long Green padlizsán,
fokhagyma, Borlotto bab
Nem jött össze: fehérrépa, Székesfehérvári tf. pasztinák,
Székesfehérvári tf. cékla, Cezar brokkoli, oca, Pomázi tf. cukkíni, Penyigei
tf. laskatök, holdbab, Saxa bokorbab, homoktövis, Ráckeresztúri tf. spenót
 |
Carmen cseresznye
|
 |
Egy nyár végi pestos szüret.
|
 |
És idén végre lett saját sárgarépánk újból! A Krisnavölgy főkertésze azt mondta egyszer, hogy abból tudja felmérni, milyen kertész a másik, hogy milyen sárgarépát termel. Még jócskán van mit tanulnom, de már így is nagyon büszke vagyok magamra, hogy egyáltalán lett répa.
|
A veteményesünk felosztása és a 2024-es vetések továbbra is
megnézhetőek itt.
 |
Nagyobbik lányunk mániája, hogy minden rovart a kezére vesz. Mindenki máshogy kapcsolódik a természethez.
|
Hiába van teli a kert, mindig jönnek azért új növények is,
ezeknek egy jelentős része ajándék: Nagyesda szőlő, kosárfonó fűz, füge
(ismeretlen fajta, de örülök, hogy újra van fügénk), köpött őszibarackok
(meglátjuk mi lesz belőlük), jancsihagyma, évelő borsikafű, lestyán,
Cseresznyemeggy és Feketicsi meggy, babér, szarvasagancs útifű, bronz
édeskömény, és még elég sok saját szaporítású, már a kertben jelenlévő, bevált
növényfajta, amiket kiültettem.
 |
Idén megkóstoltuk az articsókát is, mert van egy tő a kertben, ami évek óta nem hajlandó megadni magát, de idén még virágzásra is elszánta magát. Gondolom, hogy nem volt túl magas minőségű a bimbó, amit szedtem, de nem is okozott nagy gasztronómiai élményt.
|
 |
Annál lenyűgözőbb a kinyílt virág, amit a rovarok is messziről megtalálnak.
|
A konyhában sem tétlenkedtünk, Rita rengeteg finomabbnál
finomabb kenyeret, kalácsot, süteményt, ebédet tett az asztalra. Az eltevések,
amikhez pedig nekem is közöm volt a teljesség igénye nélkül: eperlekvár
rebarbarával (az eper nem saját), meggybefőtt (a meggy sajnos nem saját),
cseresznyebefőtt, meggyes cseresznyelekvár, ribizlis cseresznyelekvár, fosóka
savanyító (citromlé helyett), almás fosókalekvár, szilvalekvár (saját
szilvából!) mángoldszár-, csicsóka-, dinnyehéj-, elefántormány paprika-, erős
paprika-, padlizsán-, eperfa levél tejsavasan erjesztett savanyúság, körtebor
(szomszédunk körtéjéből), kasvirág tinktúra, gyógyméz (erjesztett gyógynövényes,
fokhagymás méz), savanyú káposzta (nem saját káposztából).
Mivel a kedvenc téli főzelék tökünkből (laskatök) nem lett
semmi, ezért a fagyasztóba reszelt kolbásztököt raktam el télire, illetve
maradt még süteménybe való szilva és egy jó adag turmixba felhasználható szeder
és fekete berkenye.
 |
Szintén nagyobb felbontású kép, rákattintva kicsit nagyobban is meg lehet nézni.
|
 |
Az egyik nagyon közösségi média kompatibilis kenyér.
|
 |
Ez pedig a karácsonyi. Az egész mind Ritát dicséri. Szeretem elnézegetni ezeket a gyönyörű kenyereket, főleg, hogy kézbe is foghatom, de a legfontosabb az, hogy értékes kenyeret tudunk fogyasztani, jó lisztből, jó technológiával, hogy a szervezetünk épüljön tőle és ne csak tovább károsodjon.
|
 |
És persze helye van az élesztőnek is időnként.
|
 |
Immunerősítő gyerekeknek: fenyőrügy, rozmaring, fokhagyma, hagyma mézben erjesztve, majd leszűrve.
|
 |
Az idei nagy ötlet (nem saját, nem új, csak eddig nem így csináltuk), hogy a fosóka lekvár főzés közben leszedjük külön a levet, amiből cukor nélküli savanyító lesz. Én a teát citrommal, cukorral/mézzel szeretem, de a bolti citromlénél kevés rosszabb van, bio citromot meg nem lehet itthon megtermelni. Ez a gyümölcsös, rostos savanyító viszont mindent tud, amit a citromlé és még többet is (ízesebb), és a kertből van.
|
 |
Lóbab és a belőle készült már hagyományos, sajnos némi ipari virslit nem nélkülöző főtt lóbabos saláta. Persze ha van lehetőségünk, veszünk termelői virslit, de erre nem mindig adódik alkalom.
|
 |
A nőnapi hamburger.
|
 |
Erjesztett eperlevélbe csavart töltike. Na ez is egy tíz ujjat megnyalós étel.
|
 |
A málnalekvárnál is trükköztünk idén, szépen megvártuk a nyári terméshullám végét, és a fagyasztóban begyűjtött termést egyben főztük lekvárrá.
|
 |
Kedvenc desszert kombinációm: sütőtökös pite szederturmixszal.
|
 |
A paradicsomos pizza mellett a másik nyári klasszikus a paradicsomleves, itt éppen pirított kenyérrel és petrezselyemmel.
|
 |
Téli vitaminforrás a borús napokra.
|
Ennyit az ételeinkről, jöjjenek még a maradék képek, amiket szerettem volna megosztani. Mindig nehéz kiválogatni azt a száznál kevesebb képet, ami még kompatibilis egy ilyen bejegyzéssel.
 |
Áttelelt Boltardy cékla tövek újra kiültetés előtt. Nagyon szép mennyiségű céklamag lett, 2025-ben tesztelem, hogy nem porzódott-e össze valamivel, és ha minden jó, akkor ősztől már viszem magbörzékre is ezt a nekünk jól bevált fajtát.
|
 |
Kosárfonó fűz vesszők Máthé Orsitól. A 2024 eleji nagy belvíz elég jó apropója volt a fűz telepítésnek, kíváncsi leszek, hosszú távon hogy fogják érezni magukat. Nagyon várom, hogy dolgozhassak velük, mert rengeteg jót hallottam már róluk.
|
 |
Palánták erősödnek tavasszal.
|
 |
Idén nagyon jól sikerült a hónapos retek.
|
 |
Orgona virágzás április közepén. Ez is egy szokatlan újdonság.
|
 |
Sárgaviola. Nagyon megkedveltük ezt a strapabíró tavasszal nyíló keresztes virágot.
|
 |
Szivárvány a kert felett.
|
 |
Téli porcsin maggal is el vagyunk látva egy ideig.
|
 |
A Tibitől kapott mák szépen termett, és jó, hogy megint volt mákvirágzás a kertben, ez mindig eseményszámba megy.
|
 |
Egy génbankos sikertörténet, egy csodálatos évelő virág, a sátoros varádics, ami most már oszlopos tagja a kertünknek.
|
 |
Idén egész sok helyre eljutottunk, voltunk például egy barátunk szervezésében gombászni, ahol ilyen bőséges fogásunk volt. Mi nem értünk sajnos a gombákhoz, de több gombaszakértő is segítségünkre volt.
|
 |
Szép és finom egrestermés.
|
 |
A szeder gyönyörűen indult idén, de sajnos a termés nagy része az aszályban ráaszalódott a vesszőkre. Azért így is tudtunk enni és elrakni egy adaggal.
|
 |
Volt segítségem a krumpli felszedésénél. Idén sem volt lenyűgöző termés, de nagyobb szemű volt, mint szokott, úgyhogy könyebb volt begyűjteni.
|
 |
Egyik újdonságunk idén, a finoman szőrözött felületű Pink Furry Boar (rózsaszín bundás vaddisznó) paradicsom szintén Tibitől, friss fogyasztásra jól működő fajta.
|
 |
Teréz szőlő és segédeim.
|
 |
Az egyik szilvafánk idén szépen elkezdett teremni.
|
 |
Az almafáink viszont szabadságot vettek ki, egyedül a Florina almán volt kb. ennyi termés.
|
 |
Töktermésből sem büszkélkedhetünk túl jó teljesítménnyel.
|
 |
Az édeskrumpli viszont jobb lett, mint tavaly, ez a lila húsú fajta.
|
 |
Helyi kertész találkozóra készített kóstoló télen nevelt mikrozöldekből.
|
 |
Ez pedig már a jövő reménysége. Ősszel sajnos szinte az összes áttelelő salátát lelegelték a csigák, ez egy megmaradt és védeni próbált példány.
|
Végezetül ugyanazt szeretném írni, mint tavaly: kívánunk
életteli környezetet és egészséges élelemben gazdag új évet mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése